PARIJS - Als een mortier sloeg de nederlaag in Parijs in. Sébastien Grosjean was de enig overgebleven Fransman in het schema van Roland Garros. Hij moest de eer van de toch al geplaagde natie hoog houden. Immers de voetballers bakken er tijdens het WK in Zuid-Korea en Japan als titelverdedigers ook niet al te veel van. Grosjean wist het Russische geweld van Safin evenwel niet te keren. Via 3-6, 2-6 en 2-6 ging hij af door de zijdeur.
|
Marat Safin geeft niets weg en laat geen spaan heel van de Franse hoop Sébastien Grosjean. (Foto: AP)
|
De 21-jarige Rus lijkt eindelijk zijn belofte in te lossen. Verongelijkt loopt hij over de baan, in de meeste gevallen beseffende dat hij meer in huis heeft dan zijn tegenstander. Het probleem is alleen, dat de Russische beer de punten moet maken en dat vergeet hij zo nu en dan nog weleens. Tegen Grosjean bleef Safin echter bij de les. Ondanks verwoede aanmoedigingen van het publiek kon de Fransman geen vuist maken. Een voetblessure, die hem al parten speelde voor het begin van Roland Garros, was daar debet aan. Maar ook wanneer hij zonder fysieke handicap aan het karwei was begonnen, had Safin de klus geklaard.
De reus heeft nu eenmaal wat extra's, alleen vergeet hij dat te vaak te etaleren. Safin kan zich, meer nog dan zijn voorganger Jevgeni Kafelnikov, opwerpen als een beul, die met niets of niemand rekening wenst te houden. Helaas spreidt hij die 'wijsheid' ook buiten de baan ten toon. Coaches kwamen en gingen, figuren als Mats Wilander, toch niet de eerste de beste met zeven grandslam-triomfen, mochten hem bijstaan of niet. Na een jeugdperiode in Moskou besloten Safins ouders om te emigreren naar Spanje. In Valencia maakte hij de uren tegen Spaanse tegenstanders, die noodzakelijk zijn om op gravel toe te slaan.
Hoe hij dat tijdens de 101e editie van de Franse Open voor elkaar heeft gekregen, zal voor altijd een goed bewaard geheim blijven. Dag in dag uit ergerde hij zichzelf, stond hij te spelen tegen zichzelf en dachten tegenstanders gretig, dat hij zichzelf zou opblazen. Niettemin wist Safin door te dringen tot de halve finales, waarin de Spanjaard Juan Carlos Ferrero zich als tegenstander aandient. Ferrero maakte in twee dagen en even zovele sessies een einde aan de aspiraties van Andre Agassi (7-5, 5-7, 7-5, 6-3). De Spanjaard was onbewust de laatste tegenstander van Agassi op Roland Garros. Drie jaar geleden nog hield de Amerikaanse neonheld van weleer de trofee monter boven zijn hoofd; het was de eerste en vermoedelijk de laatste keer dat dat zal gebeuren.
Safin en Ferrero, beiden 21, zijn van een andere, jongere, lichting. Zij wensen zich niet neer te leggen bij de suprematie van bij voorbeeld Agassi en Pete Sampras. Een suprematie, die zeker tien jaar heeft aangehouden. Roland Garros was overigens sowieso voorbehouden aan buitenbeentjes, maar Agassi en het Parijse gravel hadden in de loop der jaren toch een liefde-verhouding opgebouwd. Ferrero wenste daar geen rekening mee te houden. Zijn van topspin druipende slagen werden de 32-jarige Amerikaan uiteindelijk te veel. Een heuse rel tussen de beide opponenten werd woensdagavond overigens in de kiem gesmoord. Hoofdscheidsrechter Sven Fransson uit Zweden moest eraan te pas komen om te bepalen, wanneer de wedstrijd werd stil gelegd. Ferrero was aan de winnende hand en wilde blijven spelen; Agassi wilde zo snel mogelijk richting hotel.
Een dag later werd hij door Ferrero alsnog op zijn wenken bediend. Van de vier halve finalisten komen er drie van het Iberisch Schiereiland (Costa, Corretja, Ferrero) en de vierde (Safin) is geïmporteerd. Wellicht is het toch raadzaam voor enkele buitenlandse instituten om daar een kijkje te gaan nemen.
De vrouwen moesten zich gisteren aanvankelijk in de wachtkamer vermaken. Normaal gesproken is de tweede donderdag op Roland Garros hun halve finale-dag. Door de regen van woensdag werd het programma echter volldig omgegooid en mochten zij pas na de heren opdraven. Jennifer Capriati, de titelverdedigster, maakte letterlijk en figuurlijk een uitglijder: Serena Williams kwam via een drie sets-zege voor het eerst in de finale: 3-6, 7-6, 6-2. En daarin ontmoet ze haar oudere zus Venus, die in twee sets afrekende met de Argentijnse surprise Clarisa Fernandez. In de tweede set maakte Venus - die ook debuteert in de Parijse finale - het zichzelf nog even lastig, maar uiteindelijk stelde zij het familie-onderonsje alsnog veilig (1-6, 4-6). Het wordt de tweede keer na de US Open 2001 dat de zusjes tegenover elkaar in de finale van een grandslam staan. In New York won Venus met 6-4, 6-2.
Roland Garros. Mannen, kwartfinales: Ferrero (Spa/11) - Agassi (VSt/4) 6-3 5-7 7-5 6-3, Safin (Rus/2) - Grosjean (Fra/10) 6-3 6-2 6-2, Corretja (Spa/18)-Pavel (Roe/22) 7-6, 7-5, 7-5. Halve finales: Safin - Ferrero, Costa - Corretja.
Vrouwen, halve finales: Serena Williams (VSt/3) - Capriati (VSt/1) 3-6 7-6 6-2, Venus Williams (VSt/2)-Fernandez (Arg) 6-1, 6-4.
Mannen dubbel, halve finales: Haarhuis/Kafelnikov (Ned/Rus) - Bhupati/Minryi (Ina/WRu/3) 6-7 7-5 6-2. Haarhuis/Kafelnikov in finale tegen Knowles/Nestor (Bah/Can/2).