UTRECHT - Rabobank Nederland heeft een nieuwe topstructuur die moet zorgen voor meer transparantie, een grotere invloed van de lokale Rabobanken op het collectieve beleid van Rabobank Nederland en een eenduidiger toezicht op het bestuur.
|
Hans Smits
...pittige discussies gevoerd... (Foto: ANP)
|
Net als de andere grote Nederlandse banken krijgt Rabobank Nederland nu ook een raad van bestuur en een raad van commissarissen. Daarmee houdt de gelijkenis echter op. Rabo blijft een coöperatie en de lokale leden houden een stevige vinger in de pap.
Gisteren stemde de jaarvergadering van Rabobank Nederland, waar 351 van de 363 aangesloten banken aanwezig waren, bijna unaniem in met de structuurwijziging. Aan deze instemming was al een intensief inspraak- en discussietraject voorafgegaan waar de aangesloten banken en leden hun suggesties en meningen kenbaar hebben gemaakt. "Het waren pittige discussies", concludeerde Smits. Er waren gisteren nog enkele leden die niet gelukkig waren met de veranderingen maar een grote meerderheid van de aanwezige 1584 stemmen, stemde voor.
Volgens directievoorzitter Hans Smits, vanaf nu aanspreekbaar met de titel bestuursvoorzitter, wordt met de nieuwe structuur een andere balans aangebracht tussen toezicht, bestuur en invloed van de leden.
In de nieuwe opzet houdt de raad van beheer, die samen met de directie verantwoordelijk was voor het bestuur van Rabobank Nederland, op te bestaan. De vijfkoppige hoofddirectie, die zal worden omgedoopt tot raad van bestuur, krijgt naast bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de bancaire gang van zaken, ook de verantwoordelijkheid voor het bestuur van de coöperatie.
De raad van toezicht wordt nu een raad van commissarissen die onafhankelijk toezicht uitoefent op de raad van bestuur.
Lense Koopmans, de voormalige vice-voorzitter van de opgeheven raad van beheer, wordt de voorzitter van de raad van commissarissen die verder bestaat uit twaalf personen.
Afgesproken is verder dat de lokale Rabobanken via de centrale kringvergaderingen (CKV), die vier maal per jaar zullen plaatsvinden, beslissingsbevoegdheid krijgen over de te voeren strategie voor de gehele groep. Daarnaast kan de kringvergadering aanbevelingen doen en regels vaststellen voor alle lokale banken en krijgt de vergadering een budgetrecht over de kosten die Rabobank Nederland doorbelast aan de lokale banken.
In zijn toespraak wees Smits er op dat de nieuwe structuur niet alleen rechten met zich meebrengt maar ook plichten. "Als door de centrale kringvergadering een besluit is genomen, dan is dat bindend voor alle leden. Nu worden besluiten niet altijd even consequent uitgevoerd. In de toekomst is dat uit den boze", aldus een dreigende Smits die de aanwezigen er op wees dat 'een verandering van houding en gedrag in de organisatie' belangrijk is voor de toekomst.
Na de afronding van de landelijke structuurwijziging zal in het najaar ook een evaluatie van het lokale besturingsmodel volgen. Volgens ingewijden zal ook hier een bestuurslaag worden weggesneden.
Smits hield de aanwezige leden verder voor dat het dit jaar een hele opgave zal worden om de gestelde financiële doelstellingen te halen. "De kosten moeten naar beneden. Het eroderen van de marges hebben we niet in de hand, die zijn de neerslag van de concurrentieverhoudingen; het letten op kosten echter des te meer. Ook in 2003 en 2004 moet het kostenniveau van Rabobank Nederland en de lokale banken tenminste opnieuw bevroren worden, zo niet echt in absolute termen omlaag."
De komende jaren zal ook worden ingezet op een vergroting van het ledenbestand en het meer betrekken van de leden bij de organisatie. Volgens Smits is uit onderzoek gebleken dat leden tevredener zijn en over het algemeen meer diensten van hun bank afnemen dan niet-leden. Om meer leden te werven zal het bestaande loyaltyprogramma worden uitgebreid.
Er moet volgens Smits een onderzoek worden gestart naar de mogelijke introductie van een ledenvoordeelsysteem dat is gekoppeld aan het zakenvolume van de betreffende leden.