De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Primeur voor Belfast:
Sinn Fein-burgemeester

Van onze correspondent

   
 

BELFAST - Sinn Fein, de politieke tak van de Noord-Ierse militaire afscheidingsbeweging IRA, levert voor het eerst de burgemeester van Belfast. De gemeenteraad koos zoals verwacht Sinn Fein-kandidaat en voormalig IRA-gevangene Alex Maskey tot eerste burger.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Alex Maskey toont zijn ambtsketen aan zijn kleindochter. (Foto: AP)
De drie raadsleden van de gematigde Alliance-partij gaven de doorslaggevende stem. Alliance hielp Maskey, omdat Sinn Fein het in 1998 gesloten vredesakkoord steunt en ook al deelneemt aan de regering van Noord-Ierland. Het geeft de onstuitbare opmars van Sinn Fein weer. Belfast telt voor het eerst in de geschiedenis meer katholieken dan protestanten: 51 tegen 49 procent.

"Het was een heel moeilijk besluit voor Alliance, maar we zijn bereid in het belang van het vredesproces door de zure appel heen te bijten", zei raadslid David Alderdice, zelf een protestant. Andere protestantse politici liepen tijdens de stemming in de raad kwaad weg, maar keerden later terug. De protestantse burgemeesterskandidaat Chris McGimpsey verklaarde dat zijn aanhang in de raad niemand kandidaat zou stellen als loco-burgemeester.

De gemeenteraad van Belfast telt 51 leden. De katholieken hebben 23 zetels, de protestanten 25. Alliance, waarin leden van beide kampen zijn vertegenwoordigd, heeft drie zetels. De 50-jarige Maskey zat in de jaren zeventig twee keer vast wegens betrokkenheid bij activiteiten van de IRA. Nadat hij vrijkwam, was hij een belangrijk doelwit voor protestantse extremisten. Hij werd in 1987 in de buik geschoten en hij ontsnapte nog enkele malen aan andere aanslagen op zijn leven.

In 1983 werd Maskey het eerste gemeenteraadslid namens Sinn Fein. Toen werd hij geregeld uitgejouwd door protestantse politici. Tegenwoordig is Sinn Fein met 14 zetels de grootste partij in de raad van Belfast. De eerste katholieke burgemeester werd in 1997 gekozen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.