De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Topcrimineel verdacht
van café-moord"

   
 

door John van den Heuvel HOORN - De beruchte topcrimineel Nico V. is volgens verdenkingen van justitie degene die op Koninginnedag in een café in Hoorn een 36-jarige Amsterdammer heeft doodgeschoten. De in Hoorn woonachtige V. - een voormalig handlanger van de in oktober 2000 geliquideerde topcrimineel Sam Klepper - kan volgens de politie echter (nog) niet worden aangehouden, omdat getuigen van de geruchtmakende schietpartij uit angst voor represailles slechts anoniem verklaringen durven af te leggen.

Bij de politie en ook bij deze krant zijn de afgelopen week anonieme brieven binnengekomen waarin gedetailleerd de betrokkenheid van Nico V. bij de schietpartij wordt beschreven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (100x150, 3kb)
Nico V. (Foto: WFA STRINGER)
"Maar zolang niemand bereid is onder eigen naam een getuigenverklaring af te leggen en die te ondertekenen, is het moeilijk het bewijs rond te krijgen. Op dit moment hebben we zelfs nog te weinig materiaal voor een huiszoeking of aanhouding", aldus een woordvoerder van de Hoornse politie. De recherche kampt vooral met het gegeven dat iemand in Nederland in principe niet louter op basis van anonieme verklaringen kan worden opgepakt of veroordeeld.

De nasleep van de dodelijke schietpartij houdt heel Hoorn nu al weken in de greep. Het incident deed zich voor in café De Volendammer aan Het Hoofd op de late avond van de Koninginnedag.

Gewelddadig

De dader trok na een ruzie omstreeks kwart voor elf een pistool en schoot van zeer dichtbij op het slachtoffer, de 36-jarige D. Die raakte ernstig gewond en overleed een week later in het ziekenhuis. Na de schoten verdween de dader, waarna hij na korte tijd weer zou zijn teruggekomen om alle aanwezigen op het hart te drukken dat er niets mocht worden gezegd.

De politie stuitte bij het onderzoek op een muur van stilzwijgen. De tientallen cafébezoekers hielden angstvallig de lippen op elkaar, omdat de dader als zeer gewelddadig te boek staat. Wel wilden sommige mensen anoniem verklaringen afleggen, waarop de politie nu de verdenking dat Nico V. bij de schietpartij is betrokken baseert. Nico V. is volgens politiebronnen een beruchte crimineel, die in het verleden vaker met levensdelicten in verband is gebracht.

Zo werd Nico V. ervan verdacht op 21 december 2000 een aanslag te hebben gepleegd op Heineken-ontvoerder Cor van H. Volgens de politie zou V. samen met een Joegoslaaf een vergeldingsactie hebben uitgevoerd in verband met de liquidatie van Sam Klepper. Van Hout werd voor de deur van zijn woning aan de Catharina van Renneslaan opgewacht en met een scherpschuttergeweer onder vuur genomen. Na een paar weken hechtenis werd V. wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Ook wordt de naam van V. in verband gebracht met de liquidatie van een portier van Yab Yum, op 24 januari 1996. Ook in deze zaak had de politie te weinig bewijs om tot arrestatie van Nico V. over te gaan. Wel heeft de Amsterdamse politie, die het onderzoek naar de 'Yab Yum-moord' nog steeds niet heeft gesloten, naar aanleiding van het dodelijke schietincident in café De Volendammer contact opgenomen met de Hoornse recherche om mogelijk onderzoeksgegevens uit te wisselen.

Van Nico V. is bekend dat hij goed bevriend was met Sam Klepper en diens (zaken)vriend Johnny M., op wie in februari van dit jaar een moordaanslag werd gepleegd. V. was tijdens de begrafenis van Klepper in Amsterdam een van de dragers van de lijkkist. De advocaat van V., mr. Vincent Kraal, wilde gisteren geen commentaar geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.