De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vrouwenidool
zoent mannen

   
 

AMSTERDAM - Met zijn mysterieuze blik, trendy baardje, gespierde lijf en zwoele uitstraling is acteur Edwin Jonker een van die jonge mannen waar Nederlandse meisjes momenteel voor in katzwijm vallen. Zijn optreden als ziekenbroeder Melvin in de ziekenhuisserie Trauma 24/7 is een garantie voor goede kijkcijfers. Ook al speelt hij daarin een homoseksueel. De meisjes hoeven nog maar even te wachten. Edwin is binnenkort te zien in Oesters van Nam Kee, de speelfilm met Katja Schuurman. Daarin is hij hetero en een zeer uitdagende ook.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)

"Pffff, ja wel lekker was dat, gewoon spelen zoals ik ben", geeft Edwin Jonker grijnzend toe. "In de musical Rent was ik ook al homoseksueel en dat is voor een hetero acteur echt hartstikke moeilijk om te doen; het toppunt van acteren, zeg maar. In Rent zaten voor mijn rol bovendien heftige zoen- en vrijscènes, dus dat was echt slikken. Van tevoren dacht ik: dat kan ik niet en dat doe ik niet. Ik heb een Antilliaanse achtergrond en daar is homoseksualiteit bepaald minder geaccepteerd. Aan de andere kant was het een uitdaging. Want niemand vindt het gek dat Joost de Jong met Chantal Janzen zoent in Saturday Night Fever. Voor een homo is het dan toch net zo moeilijk met een meisje te moeten vrijen als voor mij met een man."

Inprenten

"Steeds als ik op het toneel aan die kusscène toe was, prentte ik mezelf in: het is niet Edwin Jonker die dit doet, maar Tom Collins, de figuur die ik verbeeldde. Maar soms lukte me dat niet helemaal en dan trok ik onbewust toch mijn hoofd terug. Een man zoenen brrrrrrr... Die neiging heb ik echt af moeten leren."

"De eerste keer dat vriendinnen van mij in de zaal zaten, hoorde ik ze ook gilletjes van ontzetting geven. Ik heb door Rent zelfs vrienden verloren. Mensen die echt niet begrepen dat je als acteur soms heel erg ver van je eigen persoon af moet kunnen gaan staan. Die dan van me eisten dat ik toegaf dat ik biseksueel was ofzo. Terwijl dat absoluut niet zo is. Ik heb door Rent ook heel veel van het echte leven geleerd."

Zijn vriendin, actrice Nureila Karim, heeft geen moeite met zijn gespeelde homoseksualiteit. "Haar heb ik juist door mijn rol in Rent leren kennen. We stonden samen op het podium en zij maakte in mij al mijn echte mannelijke gevoelens los. Wat een kanjer! Ik kon met haar alles weer compenseren." Glimlacht: "We krijgen samen binnenkort een kindje. Nureila is zeven maanden zwanger en ik vind haar mooier dan ooit. Zwangerschappen maken vrouwen echt prachtig. Nureila is van het lieve meisje dat ik ontmoette bij Rent veranderd in een echte vrouwelijke vrouw."

"Misschien klinkt het gek, maar het kindje dat wij krijgen, zorgt nu al voor meer rust in mijn bestaan. Ik heb altijd enorme haast gehad, het gevoel dat ik achterliep. Dat ik dit jaar én een film én een tv-programma én een musical én een top-honderd-hit moest scoren. Want ik heb me voorgenomen te slagen in de showbiz."

"Nu kijk ik er allemaal wat kalmer naar. Ik vind het heerlijk om met Nureila babypakjes te gaan kopen. We hebben al zeven tuinbroekjes maat 64. Allemaal in een andere kleur, omdat we niet konden kiezen. Er gaan andere waardes gelden. Ik word echt een hele blije papa straks en er staan twee trotse grootmoeders klaar om voor de kleine te zorgen als ook Nureila weer gaat werken in de dinnershow. Wij zijn enorme familiedieren. Ik heb zelfs een lieve zus van 19 jaar paraat, die straks met ons babytje in de kleedkamer van Nureila gaat zitten. Zodat ze haar kindje wel steeds kan zien."

Workshops

Edwin Jonker is een ontdekking van castingkoning Job Gosschalk, die hem in jeugdtheaters bezig zag. "Ik heb geen toneelschool of zo, ik heb nog nooit een gebakken ei nagedaan, maar Job spoort me wel heel erg aan om workshops te doen. Laatst was ik met Katja Schuurman, Cas Jansen en Johnny de Mol jr. in een acteerworkshop van acteur/regisseur Victor Low. Dat was voor mij heel leerzaam. Behalve prettig om naar te kijken, wil ik veel diepgang in mijn rollen leggen en Victor heeft daar geweldige methodes voor. Ik heb er zelfs een geleerd, die volgens mij ook in het dagelijks leven voor verleiders werkt. We moesten de vraag beantwoorden waar we bang voor zijn. Nou, bij mij is dat de angst nutteloos te worden of respectloos te worden behandeld. Victor leerde me dat gevoel te gebruiken bij het vertolken van machorollen. Als je in die personages ook iets van die kwetsbaarheid laat doorschemeren, krijg je een prachtig type. Het bange jongetje laten bestaan in die grote sterke alleswetende man. Dat is iets waar vrouwen voor vallen."

In Oesters van Nam Kee zien we Edwin Jonker straks voor het eerst in zo'n sterke machorol. "Er zit een seksscène in op het dak van een gebouw in Amsterdam-West. In mijn rol van Amsterdamse boef heb ik op een moment zin in seks en voor meer privacy trek ik een meisje mee naar buiten. Het vriest, maar dat deert niet. Van die scène heb ik genoten."

Geheim

Edwin houdt er ook van zijn rol te laten groeien. Ook in Trauma 24/7 krijgt hij die kans. "De komende weken wordt ziekenbroeder Melvin broeieriger", zegt hij mysterieus. "Er sluimert iets, omdat iemand in de serie zonder het te weten een gevoelige snaar bij Melvin raakt. Er komt een geheim uit het verleden uit."

En de volgende stap voor Melvin zelf? Job Gosschalk: "Ik zie in hem wel een goede Sindala, de geheimzinnige metgezel van ridder Floris. Het hangt alleen nog een beetje af van het script dat voor het vervolg op de successerie Floris zal worden geschreven. Is de Sindala die daarin voorkomt magisch broeierig of is het een koele wetenschapper? Dat weet nog niemand. Ik zal het er eens met producent Johan Nijenhuis over hebben."

Edwin Jonker zelf vindt het allemaal prachtig: "Zie je nou wel, als je je minder druk maakt over de toekomst, gaat het toeval helpen. Sindala? Lijkt me meer dan geweldig!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.