De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Strijd bij Thaise grens
   
 

door Rob Sloot BANGKOK - De dreigende oorlog tussen India en Pakistan heeft de spanningen tussen Thailand en Myanmar (het voormalige Birma) tot dusver grotendeels aan het oog van de wereld onttrokken. Sinds Thaise troepen vorige week een grensoverschrijdend mortiergevecht voerden met ongeïdentificeerde soldaten in het geïsoleerde land met het generaalsbewind lopen die spanningen echter snel op.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Een Thais echtpaar snelt samen met hun kind en bezittingen naar een veilige plek. Meer dan 500 burgers sloeen op de vlucht nadat gevechten bij de Thaise grens bij de Chiang Rai-provincie waren uitgebroken tussen het regeringstroepen uit Myanmar en rebellen van de Shan-minderheid. (Foto: AP)
Aanleiding tot de jongste verslechtering van de stemming tussen beide landen, die een geschiedenis van oorlog en bezetting hebben, was het feit dat Thailand vorige maand duizenden militairen naar de noordelijke grens met Myanmar dirigeerde. Volgens Bangkok was het een oefening.

Maar welingelichte kringen verzekerden dat de Thai zich voorbereidden op een veldslag tegen Wei Hsueh-Kang, de ongekroonde drugskoning in de Gouden Driehoek, 's werelds meest productieve opiumgebied. Deze Wei voert het bevel over het geduchte 'Verenigde Wa Staats Leger', waarvan wordt aangenomen dat de bescherming geniet van het generaalsbewind in Yangon (vroeger Rangoon).

Myanmar reageerde furieus. Het ontkende ooit toestemming te hebben gegeven voor een aanval op Wei, zoals Bangkok suggereerde. En het dreigde met militaire vergelding wanneer diplomatie zou falen bij pogingen het geschil uit de weg te ruimen. Bangkok koos de wijste weg en trok zich terug.

Sindsdien vinden er geregeld schermutselingen plaats in het immer roerige, 2400 kilometer lange grensgebied.

Sprekers benadrukten de eeuwenoude rivaliteit tussen beide landen en beschuldigden Bangkok van pogingen Myanmar te destabiliseren. "We beschikken over zeer duidelijke bewijzen dat Thailand deze groeperingen niet alleen een schuilplaats biedt maar ook militair steunt", zei majoor Kyaw Win, een hoge functionaris van de inlichtingendienst.

Een voorlopig dieptepunt was de aanval dinsdag op een Thaise schoolbus in het grensgebied, waarbij drie doden vielen. De onbekende schutters, die de bus met M16-geweren bestookten, verdwenen na het bloedbad spoorloos. Maar in Thailand twijfelt niemand aan de nationaliteit van de daders.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.