De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Franse kerk gaat commercieel
   
 

door Pieter Nijdam NICE - Het is een gat in de markt. De Zuid-Franse rooms-katholieke kerk denkt eindelijk een oplossing te hebben gevonden om de kerken weer vol te krijgen. Met de promotie van speciale routes langs eeuwenoude kloosters, gotische basilieken en Romaanse kapelletjes moet de toerist van de beroemde stranden aan de Côte d'Azur naar het binnenland worden gelokt.

"Nee, nee, dat is een misverstand, wij gokken helemaal niet op een gelovig publiek", zegt pater Gil Florini, die speciaal is aangesteld door de bisschop van Nice om het kerktoerisme te bevorderen. "Wij richten ons juist op een veel bredere markt. Iedere toerist met een beetje affectie voor cultuur is welkom bij ons."

Het bisdom Nice heeft inmiddels twee brochures uitgegeven in een oplage van bijna een half miljoen exemplaren. In de eerste brochure met de titel 'Côte d'Azur, zestien eeuwen van religieus erfgoed' staan twaalf routes voor auto of touringcar rond het thema heilige kunst. De trajecten lopen dwars door het prachtige landschap van de Alpes Maritimes. Op de routes worden verschillende barokke kerken aangedaan, waarna de maaltijd wordt genuttigd in een van de talrijke gotische kloosters.

"Ja zeker, praten mag best. In de kloosters die wij hebben geselecteerd, geldt geen zwijgplicht. Integendeel, het is de monniken een eer om toelichting te geven op de overvloed aan eeuwenoude religieuze kunstschatten", zegt Gil Florini.

Gastvrijheid

Op de vraag of de gastvrijheid van de kloosters volgens eeuwenoude traditie gratis is, schrikt de pater overeind. "Nee, dat kan natuurlijk niet. Wij hebben het in deze tijd al moeilijk genoeg. Met het dalende aantal kerkgangers nemen ook de collectes af. Juist met deze opzet om een brede groep mensen voor de kerk en haar kunst te interesseren, boren we nieuwe financiële bronnen aan."

In de tweede brochure staat een aantal wandelroutes uitgestippeld in het achterland van Nice en Cannes. De routes over zandpaden en rotspartijen kunnen te voet of per ezel worden afgelegd. De gezelschappen van maximaal twaalf personen worden tegen betaling begeleid door een pater of broeder, die als gids fungeert en informatie geeft over de Romaanse kapelletjes en historische heiligdommen langs de trajecten.

Pater Florini noemt zijn initiatief nu al een doorslaand succes. Het bisdom voert momenteel onderhandelingen met diverse commerciële touroperators om het aantal routes langs het religieuze erfgoed drastisch uit te breiden. "Bovendien praten we met restaurateurs die tegen betaling in onze nieuwe brochures opgenomen willen worden. Zo hebben we in een klap de drukkosten eruit."

De geestelijke is het totaal oneens met conservatieve pastoren die menen dat met de komst van veel luidruchtige buitenlandse toeristen de laatste trouwe parochianen, die bij hen een moment van bezinning vinden, letterlijk de kerk worden uitgejaagd. "Nee, de campinggasten in hun fel gekleurde joggingpakken behoren niet tot onze doelgroep. De beschaafde cultuurminnende toerist heeft daarentegen wél gevoel voor decorum. Zij hebben respect voor een plaats van devotie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.