De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rumsfeld: NAVO
moet op de helling

   
 

door Guido van de Kreeke BRUSSEL - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, komt vandaag met een harde boodschap naar de NAVO: de hele NAVO-organisatie moet tegen het licht worden gehouden en haar opzet moet vanuit een 'nulsituatie' opnieuw doordacht worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Donald Rumsfeld (Foto: EPA)
Grondgedachte is dat de organisatie tot stand kwam door de langdurige dreiging vanuit de Sovjet-Unie. Haar structuur kwam, met het oog op ieders belangen, langs de weg van veel compromissen tot stand. De Amerikaanse regering stelt dat die Sovjet-dreiging is komen te vervallen en de organisatie nu rigoureus als antwoord op de nieuwe dreigingen van terrorisme en wapens voor massavernietiging vanuit 'schurkenstaten' moet worden ingericht.

Zo'n nieuwe aanpak met reorganisatie voert Washington in eigen land reeds door. Nu verleden week in Rome Rusland nauwer bij het bondgenootschap werd betrokken, lijkt de tijd rijp daar ook bij de NAVO consequenties uit te trekken.

De positie van de hoofdkwartieren zal hierbij een centrale rol spelen. Vooral de zuidelijke lidstaten vrezen dat hun gevestigde belangen in lagere hoofdkwartieren nu in de knel zullen komen.

Expedities

Maar ook de herinrichting van de diverse krijgsmachten zelf zal grote nadruk krijgen. Omdat er, zoals al recent is overeengekomen, 'waar ook ter wereld' opgetreden moet kunnen worden, zal er meer vermogen tot expeditionaire operaties moeten komen.

Een NAVO-diplomaat voorspelt als gevolg van de nieuwe benadering 'vrij vinnige discussies' binnen het bondgenootschap en in de lidstaten zelf.

"Het betekent een flinke duw vanuit de veelal nog statische zware bewapening naar lichtere, mobielere uitrusting voorzien van onder meer precisiewapens, strategische transportcapaciteiten en zogenoemde 'real time' informatie- en communicatiemiddelen voor het slagveld, zaken waarin Europa achterbleef."

Nederland zou door eerdere en naar nu blijkt tijdige beslissingen, in een naar verhouding gunstige positie verkeren. Wij beschikken al over moderne jachtvliegtuigen, een redelijke luchttransportvloot inclusief helikopters en een amfibisch transportschip met mariniers. Bovendien behoort ons land met de Verenigde Staten, Duitsland en Turkije bij de lidstaten die over aangepaste patriotraketten beschikken, die ter bescherming tegen ballistische raketten kunnen worden ingezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.