De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Joods protest voor deur
van de FDP in Berlijn

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Honderden joden hebben gisteren in Berlijn voor het kantoor van de FDP gedemonstreerd tegen Jürgen Möllemann, vice-voorzitter van de liberale partij. De politicus uit Noordrijn-Westfalen, die de plaatsvervanger is van partijleider Guido Westerwelle, heeft binnen en buiten de Duitse politiek voor veel opwinding gezorgd met zijn uitspraak dat de joden zelf schuldig zijn aan het herlevend antisemitisme.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Heike Bürmester demonstreert in Berlijn tegen uitspraken van de vicevoorzitter van de liberale FDP, die als antisemitisch worden beschouwd. (Foto: EPA)
Ook het feit dat Möllemann de Syriër Jama Karsli in de FDP heeft willen opnemen, stuit op enorme kritiek. Karsli, een voormalig parlementslid van de Groenen, raakte eerder in opspraak door de beschuldiging aan het adres van Israël dat de joodse staat er in de strijd tegen de Palestijnen nazi-praktijken op na houdt.

"Ik ben écht bang dat de geschiedenis zich gaat herhalen", zei demonstrant Heike Bürmester gisteren tijdens de demonstratie tegen Möllemann. Ze droeg uit protest een bord met daarop een grote davidster geplakt. Haar vriendin, die anoniem wil blijven: "Möllemann is een gevaarlijk mens. Hij is een Arabische vazal. Ik vrees dat Westerwelle in de machtsstrijd binnen de FDP het onderspit zal delven."

Ultimatum

Begin volgende week moet duidelijk worden wie er feitelijk de baas is binnen de FDP. Gisteren liet Westerwelle weten Möllemann een ultimatum te hebben gesteld. De samenwerking tussen de partijleider en zijn plaatsvervanger kan als beëindigd worden beschouwd als Möllemann aanstaande maandag niet met Karsli heeft gebroken.

Tijdens de demonstratie maakte Susanne Thaler, jodin en voorzitter van een liberale partijafdeling in Berlijn, onder luid applaus bekend haar lidmaatschap met onmiddellijke ingang te hebben opgezegd. Zij verontschuldigde zich bij de joden die zij er in de afgelopen jaren toe heeft gebracht tot de FDP toe te treden.

De hoge emotionaliteit van de bijeenkomst bleek uit het spreekverbod dat oud-minister Klaus Kinkel, een prominent FDP'er, van de organisatoren kreeg opgelegd. "Niemand heeft hier nog behoefte aan een zogenaamde begripvolle uitleg", aldus een van de initiatiefnemers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.