JERUZALEM - Op de dag dat 35 jaar geleden de Zesdaagse Oorlog losbarstte, heeft een Palestijn met een nieuwe, dodelijke techniek het leven van zeventien Israëlische inzittenden van een bus genomen.

|
Premier Sjaron (Foto: REUTERS)
|
De dader reed gisteren in de vroege ochtend in een auto volgepakt met explosieven langs de bus die vanuit de omgeving rond Tel Aviv was vertrokken voor een reis naar het noorden van Israël. Eenmaal dicht genoeg bij de bus bracht de Palestijn in de buurt van de stad Megiddo zijn auto tot ontploffing. "In een oogopslag zag ik een auto passeren en was er een explosie", reageerde de geschokte soldaat Sjaron Levinger, die vooraan in de bus zat. In de bus zaten vele militairen die op weg waren naar bases in het noorden van Israël.
Veel passagiers werden door de kracht van de explosie op het trottoir gesmeten. De bus sloeg tweemaal over de kop. Anderen, onder wie een man en een vrouw, omhelsden elkaar in die luttele seconden alvorens ze vast kwamen te zitten in de hevig brandende bus. Zestien mensen overleefden de aanslag niet. De dader kwam ook om. Buschauffeur Mickey Harel redde het wel, net als de vorige drie keer dat zijn bus door een Palestijn als doelwit werd gekozen.
Harel vraagt geregeld aan zijn passagiers of ze hun jas kunnen openmaken om te controleren of er geen explosieven onder zitten. Bij de methode die gisteren werd gebruikt, is geen controle mogelijk. De aanslag, die bewust was gepleegd op de dag dat 35 jaar geleden de Zesdaagse Oorlog begon, werd opgeëist door de Islamitische Jihad.
In de oorlog van 1967 veroverde Israël de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Die gebieden ziet Jasser Arafat als de toekomstige Palestijnse staat. Onderhandelingen over een internationale vredesconferentie, die deze zaken zouden moeten bespreken, zijn door de aanslag van gisteren bemoeilijkt.
De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag en zei, voor de eerste keer, niet op van tevoren op de hoogte te zijn geweest. De Amerikaanse president George Bush, die maandag de Israëlische premier Ariel Sjaron op het Witte Huis ontvangt, veroordeelde de aanslag in felle bewoordingen. Via zijn woordvoeder haalde hij ook hard uit naar Arafat. "In de ogen van de president heeft Arafat nooit de rol gespeeld van iemand die te vertrouwen is," aldus Arie Fleischer. Een dag eerder had CIA-directeur George Tenet een onderhoud met de Palestijnse leider. Als Arafat de terreuraanvallen niet tegenhoudt, dan komt hij alleen te staan bij Israëlische wraakacties, was de boodschap van Tenet aan de PLO-leider.
Het Israëlische veiligheidskabinet kwam gisteren bijeen om zich te beraden op een reactie. Enkele uren na de aanslag trokken Israëlische soldaten, ondersteund door Apache-gevechtshelikopters, de Palestijnse stad Jenin binnen, de woonplaats van de zelfmoordenaar. Het zou echter om een routineactie zijn gegaan. De regering-Sjaron zou overwegen de Gazastrook aan te vallen, de plek waar de Islamitische Jihad zetelt. "Binnenkort zullen de terroristen nergens meer veilig zijn", aldus Sjarons topadviseur Raanan Gissin na afloop van het overleg.
(AP/Reuters)