De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Strengere regels voor
buitenlandse bezoekers in VS

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse regering wil invoering van een registratie- en meldingsplicht voor buitenlandse bezoekers die een 'verhoogd veiligheidsrisico' opleveren voor de VS. De immigratiedienst zal vingerafdrukken en foto's nemen van de als potentieel gevaarlijk beschouwde buitenlanders.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Khalid Shaikh (Foto: REUTERS)
Dit is gisteravond bekendgemaakt door minister van Justitie John Ashcroft. De verscherpte toelatingseisen gelden in de praktijk met name voor jonge mannen uit het Midden-Oosten. Ashcroft wilde echter geen opsomming geven van verdachte staten en benadrukte dat in principe 'geen enkel land' van de maatregelen wordt vrijgesteld.

De immigratiedienst krijgt de bevoegdheid om vast te stellen dat iemand afkomstig is uit een een risicoland, waardoor de registratie- en meldingsplicht van kracht wordt. Een aparte registratie wordt ingevoerd voor visumhouders die al in de VS verblijven. Het gaat daarbij mogelijk om mensen uit zo'n 26 landen, waaronder zogeheten 'Al-Qaeda-staten'.

Armslag

Het plan heeft gevolgen voor meer dan 100.000 vreemdelingen, van wie het merendeel afkomstig is uit de islamitische wereld. Minister Ashcroft heeft de leiders in het Congres gepeild over de vergaande maatregelen, die de immigratiedienst meer armslag moeten geven bij het in de gaten houden van buitenlanders.

Ashcroft baseert zich op een wet uit 1952, waarin staat dat vreemdelingen zich bij de overheid moeten laten registreren als zij dertig dagen of langer in de VS verblijven. De wet verplichtte alle buitenlanders, met uitzondering van diplomaten, tot het afstaan van vingerafdrukken. Sinds de jaren tachtig is de wet door de grote toestroom van immigranten tot een dode letter geworden.

Moslimorganisaties in de VS hebben verontwaardigd gereageerd op de plannen van Ashcroft. "Het is buitengewoon zorgwekkend dat de regering een groot deel van de immigranten zomaar als verdacht en gevaarlijk bestempelt", aldus zegsman Hoessein Ibish van het Amerikaans-Arabische Anti-Discriminatiecomité. Hij betwijfelt of een registratieplicht de veiligheid vergroot. "En als het dan toch moet, laat het dan voor alle buitenlanders gelden", aldus Ibish.

Ashcroft wil antiterreurbrigades inzetten voor de opsporing van reeds in de VS verblijvende moslims die geregistreerd moeten worden. Binnen de regering-Bush is fel gediscussieerd over de voorstellen. Zo vreest het ministerie van Buitenlandse Zaken diplomatieke repercussies van staten die gelden als bondgenoten in de strijd tegen terreur.

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat één van de vermeende organisatoren van de kamikazeaanslagen van 11 september, de 37-jarige Khalid Shaikh Mohammed, een neef is van Ramzi Yousef. Deze beruchte terrorist zit in de VS een levenslange gevangenisstraf uit wegens betrokkenheid bij de eerste aanslag op het WTC in New York in 1993 en een in 1995 verijdeld complot om twaalf Amerikaanse passagierstoestellen op te blazen boven de Stille Oceaan.

Mohammed speelt volgens de VS als 'luitenant' van Osama bin Laden een prominente rol in de top van Al-Qaeda.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.