De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hogescholen krijgen
honderd studies erbij

   
 

door Arianne Mantel DEN HAAG - In het studiejaar 2003-2004 starten maar liefst 122 nieuwe opleidingen op de Nederlandse hogescholen. Dat heeft demissionair minister Hermans (Onderwijs) bekend gemaakt. In totaal zijn er bijna 200 registratieaanvragen binnengekomen bij het Centraal Register Opleiding Hoger Onderwijs. Hiervan zijn 160 aanvragen voor nieuwe opleidingen betreffen en 39 aanvragen voor een nevenvestiging van een studie in een andere plaats.

Dat betekent onder meer dat volgend jaar ons land de nieuwe studies 'Integrale Veiligheid' (Utrecht en Enschede), 'Food&Business' (Heerlen), 'Netwerk Infrastructuur Design' (Heerlen), 'Industrieel Productontwerpen' (Rotterdam), 'Verkeerskunde' (Zwolle) en 'Pastoraal Werk' (Zwolle) rijker zal zijn.

Aanvragen voor nieuwe informatica-studies - 44 in totaal - hebben allemaal een goedkeuring gekregen. Op diverse plekken in ons land starten technische-, bedrijfskundige- of bioinformatica-opleidingen.

Bittere pil

Circa 20 nieuwe lerarenopleidingen gaan van start om het lerarentekort te bestrijden; het betreft met name 2e graadsopleidingen economie, aardrijkskunde, scheikunde en economie.

Alle aanvragen voor het starten van juridische opleidingen in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Groningen zijn afgewezen. Een bittere pil moet de hogeschool in Rotterdam slikken die voor van de 8 van de 10 nieuwe opleidingen geen bekostiging zal krijgen. De nieuwe studies 'sociaal werk', 'sport en bewegen' en 'personeel en arbeid' zullen daar volgend jaar niet kunnen starten.

Argumenten om de aanvragen van nieuwe opleidingen of nieuwe vestigingen niet te honoreren zijn de majeure wetswijziging (naar het bachelor-masterconcept) die eraan komt. "Er is hierdoor een noodzaak uiterst terughoudend te zijn met nieuwe opleidingen en nevenvestigingen. Daarbij wordt ook gelet op het risico van de versnippering in het onderwijsaanbod," zo laat het ministerie van Onderwijs weten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.