De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eerste WK-zege Zuid-Korea in 48 jaar: 2-0
Hiddink schrijft
historie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Guus Hiddink. (Foto: REUTERS)
BUSAN - Zuid-Korea vroeg Guus Hiddink bij z'n aanstelling eind 2000 om maar één ding: een zege op het WK. Bij de eerste de beste mogelijkheid op 4 juni 2002 loste de bondscoach z'n belofte in aan het Koreaanse volk. In een sensationele, zelfs uitstekende wedstrijd van Zuid-Koreaanse kant, werd Polen onbarmhartig in de hoek gezet: 2-0.

Pure geschiedschrijving voor de 48.760 toeschouwers in het Busan Asian Stadion. Ze gingen volledig uit hun dak en zorgden voor een ongekende atmosfeer, gedragen door een gezond patriottisme zonder excessen. Liefst 48 jaar, vijf WK's en veertien duels lang had de frustratie zich opgebouwd. Met als extra last de kwartfinaleplaats in 1966 van Noord-Korea, dat in de groep Italië met 1-0 versloeg. Het zijn bloedbroeders ten noorden van de gedemilitariseerde zone, maar in meer dan veertig jaar heeft polarisatie de twee Korea's tot aartsvijanden gemaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Guus Hiddink kijkt hier tevreden toe hoe zijn sterspeler Ki-hyeon Seol - die zijn brood verdient in Europa, Hajto passeert. (Foto: REUTERS)
Vandaar dat Zuid-Korea gisteren veel meer boekte dan slechts de eerste WK-overwinning in de historie. ,,Bijzonder om daar onderdeel van uit te maken", voelde Hiddink zich bevoorrecht. Andersom gold hetzelfde: Guus Hiddink krijgt na het WK, hoe het ook afloopt, uit handen van z'n vriend, president Kim Dae Jung ongetwijfeld de hoogste onderscheiding, die een buitenlander ten deel kan vallen. ,,Hij beperkte zich nu tot een omhelzing in de kleedkamer. Hij is één van onze grootste fans en lapt het protocol aan z'n laars, wat hier veel wil zeggen. Welk staatshoofd gaat tussen z'n gasten met pet en shawl in de presidentiële box zitten?"

,,Voor een niet Zuid-Koreaan valt het nauwelijks te bevatten welk een dienst Hiddink ons heeft bewezen." Jong-Koo Yang, Zuid-Koreaan en volger van het WK, tracht het uit te leggen. ,,Deze zege geeft ons een gedeelte van onze trots terug, die met de scheiding van ons land verloren is gegaan. Je durft weer Zuid-Koreaan te zijn in Azië. Voor een Europeaan misschien onbestaanbaar, maar zo wordt het beleefd in Zuid-Korea en heel Azië. Dit was een zege van landsbelang."

Om enigszins de impact van de overwinning tegen Polen een gezicht te geven: Guus Hiddink hoeft als architekt van het succes de rest van z'n leven geen geld meer op zak te hebben in Zuid-Korea. Zelfs de deuren van het presidentiële paleis zullen altijd open staan, alle vrouwen willen een kind van hem en na het volksfeest van afgelopen nacht zullen over negen maanden ongetwijfeld heel wat Koreaanse 'Guusjes' worden geboren.

Uiteraard zijn het de Zuid-Koreaanse internationals, die het kunstje uiteindelijk flikten op het veld. Toch heeft het een reden waarom de Zuid-Koreanen hun bondscoach zoveel lof toezwaaien. Zichtbaar en hoorbaar heeft hij namelijk vanaf zijn eerste stap op Aziatische bodem een hele andere sportmentaliteit geïnjecteerd bij het nationale voetbalelftal. ,,De door de hele Zuid-Koreaanse samenleving zo verstikkend werkende hiërarchie heb ik de nek omgedraaid. Buiten het voetbal pas ik me aan hun cultuur aan, maar op het veld moeten zij zich aan de topsportcultuur aanpassen. Betekent dat je zo goed bent als in je laatste wedstrijd en je moet presteren tegen sterke tegenstanders. Simpel gezegd: op een goede wedstrijd drie jaar geleden tegen Maleisië kan je niet meer teren."

Hoewel Guus Hiddink een moeizame start had als bondscoach van Zuid-Korea viel alle kritiek simpel te pareren. ,,Ik heb me bewezen in het topvoetbal; zij hebben helemaal nooit wat laten zien. De Zuid-Koreaanse weg heeft nimmer tot succes geleid." Dus gingen ze aan de hand van de Nederlander mee, twijfelden ze bij verliespartijen en vreesden de sterke tegenstanders in aanloop naar het toernooi. ,,Maar vanaf februari had ik ze te pakken. Ben ik als een clubtrainer met ze gaan werken en bewezen we uiteindelijk tegen Engeland, Schotland en Frankrijk dat we het gat met toonaangevende voetbalnaties in ieder geval hebben verkleind. De 'oudjes' hebben het opgepakt en vormen volgens mijn wetten de ruggengraat van het team."

Met de inbreng van spelers als Hong, Yoo en Hwang - samen goed voor zo'n 222 interlands - geflankeerd door talentvolle jongeren lijkt de achterstand op de kleine Europese landen zelfs weggewerkt. De wedstrijd tegen Polen is daarvoor een direct bewijs. Komt bij dat Hiddink is blijven geloven in z'n offensieve bedoelingen en daar uiteindelijk ook vruchtbare bodem voor vond in z'n spelersgroep. ,,De zege op Polen zal alles wat in werking is gesteld alleen maar versterken", weet Hiddink. ,,Iedereen is hongerig naar meer en daarvan moeten we profiteren dit WK. De eerste paar minuten werd de ploeg wat bevangen door zenuwen, maar nooit door faalangst, wat ik bij m'n komst vaak constateerde. Nee, ze namen juist het initiatief, waarop zo vaak is gehamerd."

De Polen werden bij de strot gegrepen en niet meer losgelaten. Het mocht blij zijn met slechts twee tegentreffers (volley van Hwang en afstandschot van Yoo na twee kapitale defensieve Poolse blunders) want opgezweept door het publiek hing een ongekende afstraffing in de lucht. Zelfs na het geblesseerd uitvallen van de twee doelpuntenmakers. ,,Je levert wel iets in, maar houdt de wedstrijd in handen en blijft kansen krijgen. We kunnen nauwelijks wachten op de volgende tegenstander."

Hoewel het Zuid-Koreaanse volk tevreden is met de overwinning, is het voor Guus Hiddink en zijn internationals pas het begin. Waartoe het leidt op dit WK weet niemand. ,,We kunnen niet meer verliezen en vanuit dat uitgangspunt zijn we tot veel in staat: fysiek, technisch en taktisch. Aan voorspellingen waag ik me niet. In ieder geval blijft de tweede ronde, ons scharen bij de zestien beste landen van de wereld, ons uitgangspunt."

Zuid-Korea - Polen 2-0 (1-0). 26. Hwang 1-0, 53. Yoo 2-0. Scheidsrechter: Ruiz (Col). Toeschouwers: 53.000. Gele kaart: Park, Krzynowek, Hajto, Swierczewski (Polen).

Zuid-Korea: Woon-Jae Lee; Choi, Hong, Kim Tae-Young en Song; Kim Nam-Il, Yoo (61. Chun-Soo Lee), Eul-Yong Lee en Park; Hwang (51. Ahn) en Seol (90. Cha).

Polen: Dudek; Bak (51. Klos), Waldoch, Hajto en Michael Zewlakow; Krzynovek, Swierczewski, Kaluzny (65. Marcin Zewlakow) en Kozminski; Olisadebe en Zurawski (46. Kryszalowicz).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.