De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Williams-zussen hebben op Roland Garros lak aan reputaties
Afscheid van
instituten

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Serena Williams viert haar zege op Mary Pierce. De Amerikaanse won de kwartfinale met veelzeggende cijfers. 6-1, 6-1. (Foto: REUTERS)
PARIJS - Het is wellicht triest om te constateren, maar Monica Seles zal de Franse Open nooit meer winnen. 'La Seles' is over, de jeugd in de vorm van bij voorbeeld Venus Willams heeft het vaandel definitief overgenomen. Waar bij de mannen al geen enkele ruimte meer bestaat voor avonturiers, sluit het gordijn zich ook in het vrouwentennis meer en meer. Wellicht een boodschap aan een ieder, die het Nederlandse tennis een warm hart toedraagt, ligt hierin, dat haast geboden is om de boot niet te missen.

Williams en Williams - zusje Serena liet niets heel van Mary Pierce - hebben een opleiding bij papa Richard genoten, die er niet om liegt. Er werd schamper om gedaan; uitgelachen werden ze zelfs. Venus en Serena werden ook bewust weg gehouden van de internationale junioren-toernooien. Gedrild tot op het bot maakten een jaar of vijf geleden hun entree in het vrouwencircuit. Met een grote mond en met een hoofd vol kralen zetten zij de gevestige orde meteen al te kijk. Wars van elke wetmatigheid dan ook in het tennis plande vader Richard hun carrière richting wereldtop. In Parijs, waar op tennisgebied de waarheid nog steeds het best aan het licht komt, vermorzelden beiden reputaties van speelsters, die om de dooie dood niet mogen worden weg gecijferd.

Monica Seles won Roland Garros vanaf 1990 drie keer op rij; de trotse Mary Pierce had sinds 1999 geen wedstrijd op het Parijse gravel verloren, waarbij dient aangetekend dat zij wegens blessures de editie van vorig jaar aan zich voorbij moest laten gaan. Voor de Française van Canadese afkomst kon de afgang niet groter zijn: tegen Serena Williams sprokkelde zij slechts twee games bijeen: 1-6, 1-6. Venus en Serena spotten met de gegevens over het wel en wee van twee tennis-grootheden. Geen enkele boodschap hebben zij aan tradities in het tennis. Opgegroeid in een getto van Los Angeles konden zij alleen maar winnen. De weg omhoog leverde echter veel emeer obstakels op dan papa Richard op een blauwe maandag had voorzien. Vooral de tendinitis-blessures aan polsen, knieën en schouders weerhielden de meedogenloze zussen van een staatsgreep. Voor de rest hebben zij het niveau naar een niveau getild, dat Seles en Pierce niet meer aan kunnen. En waarschijnlijk kunnen zij dat nooit meer aan. De tenniswereld, ook bij de vrouwen, ligt open voor een aantal Amerikaanse hardhitters en een oprukkend peloton uit het voormalige oostblok, waar mensen zich trachten te ontworstelen aan de armoedige sleur van alledag.

Anno 2002 lijkt geen plaats meer gereserveerd voor types als Seles en Pierce. Want ook Daniela Hantuchova, om maar een voorbeeld te noemen, speelt een tempo hoger en heeft een beter bewegingsritme dan de 'old ladies' van het vrouwentennis. Hoewel daarbij dient te worden gemeld, dat de jeugdige Tsjechische zich een overwinning op Seles tijdens Roland Garros 2002 liet ontfutselen. Met alle respect, maar het dappere duo mag zich nog op subtop-niveau wanen, de wereldtop is een fata morgana geworden. Monica Seles won tijdens de Australian Open nog van Venus Williams, maar was op dag negen van de 101e Franse Open volstrekt kansloos (4-6, 3-6). Williams: "Ze is een knokker. Net als ik, maar mijn loopvermogen was groter en ik kon meer druk uitoefenen. Ik heb mij niet speciaal voorbereid op gravel. Mijn spel biedt ook op deze ondergrond genoeg mogelijkheden."

Venus Williams mag het in de halve finales opnemen tegen Clarisa Fernandez. De Argentijnse, linkshandig, beleeft een sprookje aan de Boulevard d'Auteuil en daar kon ook haar landgenote Paola Suarez geen einde aan maken (2-6, 7-6, 6-1). Precies tien jaar na schoonheidskoningin Gabriela Sabatini heeft Argentinië dus weer een speelster bij de laatste vier. Voor het overige is het puur Amerika, dat de dienst uitmaakt, want ook titelverdedigster Jennifer Capriati wenste niet te capituleren. Tegen Jelena Dokic ging het evenals de afgelopen maanden moeizaam met de dochter van stuntman/coach Stefano, maar zij redde zich uit de penarie: 6-4, 4-6, 6-1.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.