De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Shinji Ono: "Beslissend doelpunt ten onrechte afgekeurd"
Japan net op
tijd wakker

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De Belg Gert Verheyen (links) in duel met Shinji Ono. (Foto: AP)
SAITAMA - Het altijd open gezicht verried aanvankelijk weinig van zijn werkelijke gevoelens. Pas uit het zicht van de Japanse media kwam Shinji Ono eindelijk los. "Natuurlijk is iedereen tevreden met het gelijkspel, omdat Japan zo goed mee blijft doen tijdens dit WK. Maar mij zit het niet lekker. Vlak voor tijd scoren wij een zuiver doelpunt, waardoor we de wedstrijd met 3-2 gewonnen zouden hebben. Daarom ben ik niet echt tevreden. We hadden vandaag drie punten kunnen hebben, punten die we straks misschien heel hard nodig hebben."

De 22-jarige Feyenoorder was één van de weinigen in de heksenketel van Saitama die de 2-2 tegen België op z'n juiste waarde schatten. De rest van Japan was vooral blij dat er tegen de Rode Duivels niet verloren was. Dat het uitgebluste team van bondscoach Robert Waseige op een gegeven moment rijp was voor de slacht, werd totaal uit het oog verloren. Zoals Ono met nog meer gemengde gevoelens de uitgang zocht. Omdat de absolute vedette van Japan, op een enkele uitzondering na, geen moment zijn stempel op de wedstrijd had kunnen drukken.

Ono: "Aan het begin van onze voorbereiding was ik ontzettend moe. Toen de medische staf me onderzocht had, bleek mijn lies door overbelasting op knappen te staan. Ik heb vier dagen rust moeten nemen en daarna heel voorzichtig de training hervat. Conditioneel heb ik daarom flink moeten inleveren."

Vandaar dat de spelbepaler tegen België niet centraal op het middenveld kon spelen. "Dat was fysiek onmogelijk. In overleg met de coach ben ik op links gaan spelen en heb geprobeerd zoveel mogelijk minuten te maken, om zo de volgende wedstrijd weer sneller bij mijn oude niveau te kunnen komen. Ik heb het nu meer dan een uur volgehouden. Daar is alles mee gezegd."

Ondanks het onbevredigende gevoel, dat hij nog niet kan brengen wat de natie van hem verwacht, was één actie van Ono voldoende om Japan in één klap wakker te schudden. Na een werkelijk bedroevende start, waarin het team van bondscoach Philippe Troussier stijf stond van de zenuwen, leek het doek voor de Japanners te vallen toen Marc Wilmots met een fraaie omhaal België in de 57ste minuut op een 1-0 voorsprong zette.

Maar uitgerekend op het moment dat alles en iedereen dacht, dat de Aziaten er compleet doorheen zouden zitten, kwam de opleving. Ingeleid door Ono. Terwijl de Feyenoorder daarvoor slechts over het veld had gewandeld en niet in het stuk voorkwam, zond hij twee minuten na de 0-1 een haarzuivere dieptepass op Takayuki Suzuki. Terwijl de verdedigers Peter Van der Heyden en Eric Van Meir de situatie totaal verkeerd beoordeelden, wist de blonde Japanse spits met zijn teen de pass te verlengen en kletste even later de 1-1 tegen het net.

Hoe Japan tot die tijd had aangerommeld bleek wel uit het feit, dat de inzet van Takayuki Suzuki het eerste schot was dat Willem II-doelman Geert De Vlieger tussen de palen had gekregen! Maar daarna gingen in Saitama alle remmen los. Nadat hij met een kien genomen vrije trap De Vlieger tot een nuttige redding had gedwongen, zat het er voor Shinji Ono op. "Als ik langer door was gegaan, dan had ik een groot risico genomen. Dit kon net. De komende dagen moet ik weer veel worden behandeld en tegelijkertijd ook wat meer gaan trainen. Hopelijk komt het nog op tijd allemaal goed."

Dat laatste gold ook voor Japan tegen België. Na de 1-1 was de ploeg niet meer te houden. Goed gevoetbald werd er nauwelijks, maar de inzet was ongekend. Saitama explodeerde, toen de bij Arsenal spelende Junichi Inamoto fraai Van Meir uitspeelde en leep de bal voor de tweede keer langs De Vlieger mikte: 2-1.

Een taxatiefout van doelman Seigo Narazaki zorgde ervoor, dat zeven minuten later België via Van der Heyden op 2-2 zou komen. Toch was er voor Japan niets aan de hand geweest, als scheidsrechter William Mattus uit Costa Rica vier minuten voor tijd geen beslissende fout had begaan. Nadat Inamoto in het strafschopgebied de bal had veroverd, volgde een slalom die besloten werd met een schitterend doelpunt.

Terwijl Japan drie punten dacht te koesteren, besloot Mattus om onbegrijpelijke redenen de glaszuivere treffer af te keuren en wierp zo toch een schaduw over de Japanse prestatie. Tenminste, dat vond iemand als Ono, die het afgelopen seizoen bij Feyenoord de lat als professional aanzienlijk hoger heeft gelegd. Terwijl de rest van zijn team zich tevreden toonde met het puntje.

Japan - België 2-2 (0-0). 57. Wilmots 0-1, 59. Suzuki 1-1, 68. Inamoto 2-1, 75. Van der Heyden 2-2. Scheidsrechter: Mattus (Costa Rica). Toeschouwers: 57.000. Gele kaart: Toda, Inamoto (Japan), Van der Heyden, Peeters, Verheyen, Van Meir (België).

Japan: Narazaki; Matsuda, Morioko (72. Miyamoto) en Koji Nakata; Ichikawa, Inamoto, Toda, Hidetoshi Nakata en Ono (64. Santos); Suzuki (71. Morishima) en Yanagisawa.

België: De Vlieger; Van Buyten, Van Meir, Peeters en Van der Heyden; Vanderhaeghe, Simons, Walem (71. Sonck) en Goor; Verheyen (83. Strupar) en Wilmots.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.