De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Actie boze aandeelhouder
tegen failliet KPNQwest

   
 

CRUQUIUS - Topman Ad Scheepbouwer en andere bestuurders van KPN, Qwest en hun failliete dochter KPNQwest kunnen hun borst natmaken. KPNQwest-aandeelhouder Rinus Beusenberg (46) heeft in ruim vier maanden tijd zo'n €760.000 verloren, maar is vastbesloten dat geld terug te krijgen. Hoe dan ook en van wie dan ook. Samen met zoveel mogelijk andere benadeelde aandeelhouders.

"Er zijn in de afgelopen tijd hele rare aan- en verkopen geweest op de beurs. Daarvan moet de onderste steen boven komen. Natuurlijk loop je risico's met aandelenhandel, maar ik heb het recht om te weten hoe ik mijn geld ben kwijtgeraakt," stelt Beusenberg. "Ik ga alles, àlles uit de kast trekken. Liefst met zoveel mogelijk aandeelhouders. Maar als ze in mijn kantoor gaan zitten huilen, dan heb ik liever dat ze hun gegevens opsturen. Mensen die helemaal wegzakken in hun verlies, raken hun denkvermogen kwijt."

De selfmade miljonair uit Cruquius buldert regelmatig van de lach als hij zijn verhaal doet, maar lekker zit het hem niet. "Ik heb natuurlijk een heleboel centjes verloren, maar ik wil nog wel eens zien of ik ze echt kwijt ben. Er zijn toch ook spelregels?"

Beusenberg, die zijn geld heeft verdiend met vastgoed, handel en de prostitutie, is in augustus vorig jaar met beleggen begonnen. Eind januari kocht hij zijn eerste 3.000 aandelen KPNQwest tegen een koers van € 6,67. Inmiddels is hij de 'gelukkige' bezitter van 453.581, vermoedelijk waardeloze, stukken. Het rampenfonds noteerde gistermiddag zeven eurocent.

Beusenberg, ook bekend als de smartlappenzanger Riny Bay, kwam onlangs in het nieuws met zijn plannen voor de bouw van een mega-sexpaleis pal aan de A4 bij Hoofddorp. "Ik heb iedere euro nodig voor de City of Love," verklapt de geblokte ondernemer, die begin deze week noodgedwongen een stuk van zijn grond te koop heeft gezet. "Daarom ga ik straks zo te keer om mijn geld terug te krijgen. In de handel kun je via een slechte partij ook geld verliezen, maar ik heb het gevoel dat de ondergang van KPNQwest van begin tot eind geregisseerd is. En daar heb ik een hekel aan."

Via internet houdt Beusenberg de koersen van zijn aandelen dagelijks van minuut tot minuut in de gaten. Hij tovert de ene na de andere computeruitdraai op tafel met koersgrafieken waaruit volgens hem blijkt dat er op zijn minst een luchtje zit aan de handel in de kabelnetwerkexploitant. "Ik kan een beurskoers lezen." Hij heeft nog geen harde bewijzen, maar voor zijn gevoel is er een 'vies' spelletje gespeeld om KPNQwest voor een prikkie op te kopen.

Mr L. Velsink van Laus Advocaten in Haarlem is door Beusenberg in de arm genomen om te bezien of er juridische stappen mogelijk zijn tegen KPNQwest, grootaandeelhouders en bestuurders. "We gaan de komende week de feiten op een rijtje zetten om te zien of er voldoende grond is voor een zaak. Maar er is hier en daar zeker aanleiding om de wenkbrauwen te fronsen," zegt Velsink.

Beusenberg zelf neemt geen blad voor de mond. "Ik vond het vreemd dat de boekhouding van KPNQwest over 2001 nog niet is goedgekeurd, maar toen ik belde zeiden ze dat het maar de vraag is of dat nog gebeurt. Ik zit niet net als de grootaandeelhouders aan tafel en moet alles uit de krant halen, maar ik mag toch weten wat er is gebeurd? Ik laat mij niet afschepen met een A4-tje en de mededeling 'sorry jongen, je bent je geld kwijt'. Ik kan mij niet voorstellen dat er in deze beerput niets te vinden is. Maar het zou mij niets verbazen als de boekhouding straks is verdwenen door een brand of een computervirus."

Rinus Beusenberg raakt op stoom. "Als Scheepbouwer en anderen niks te verwijten valt, hoeven ze niets te vrezen. Als blijkt dat het bedrijf op een 'normale' manier ten onder is gegaan zonder dat iemand er wat aan kan doen, dan bied ik mijn excuses aan voor alle heisa die ik heb gemaakt. Maar mocht ik gelijk hebben, mocht er iets niet helemaal correct gegaan zijn, dan pak ik ze aan."

Ook mr. Arthur Docters van Leeuwen, de baas van AFM, krijgt er van langs. "Die zogenoemde beurswaakhond... Een blinde ziet meer. Waarom heeft Docters niet ingegrepen? En die minister Jorritsma die roept dat het faillissement van KPNQwest een zaak van de markt is. De overheid heeft wel degelijk een rol. Laat ze er voor zorgen dat fraudeurs en witteboordencriminelen ook privé aangepakt kunnen worden. Maar het zou al een heel stuk schelen als je precies kunt zien wie er achter de beurstransacties zit. Daar moet de privacy maar voor wijken.

Ik hou van handelen. De spanning vind ik heerlijk, maar ik laat mij niet in de maling nemen. Als op deze manier moedwillig een bedrijf de nek wordt omgedraaid, dan heb ik er geen trek meer in," briest Beusenberg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.