De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurskoersen glijden weg
   
 

AMSTERDAM - De beurskoersen in Amsterdam hebben gisteren, in navolging van Wall Street, flink ingeleverd. De belangrijke AEX-index dook met 3,2% omlaag tot 462,57 punten. Daarmee belandde de graadmeter op het laagste punt van dit jaar. Door het wegzakken van de beurs onder het belangrijke niveau van 575 punten, kwamen er vele automatisch gedreven verkooporders op de markt.

Praktisch alle aandelenfondsen deelden in de malaise. De grootste dalingen deden zich voor bij de dollargevoeligste bedrijven. Ahold, Aegon en ING zagen hun aandelenkoersen op een dag met ruim 4% zakken. De opening van de beurs van New York in de middag deed de beurs van Amsterdam geen goed.

Ook de toch al veelgeplaagde telecombedrijven stonden onder druk. De noodlijdende telecommers werden gisteren geconfronteerd met een teleurstelling uit Brussel. De Europese Commissie kon zich niet vinden in plannen van de industrie om de regels ten aanzien van de umts-licenties te versoepelen. Vorig jaar had Brussel er nog oren naar om de telecombedrijven te matsen als gevolg van de peperdure vergunningen. Zo moest het aandeel KPN 3,9% prijsgeven op €4,42.

Euronext verwijdert het aandeel van het failliete KPNQwest morgen uit de AEX-index. Gisteren ging er van de koers van het bankroete bedrijf nog eens 2 cent af (oftewel 22%) op €0,07. Enkele woedende werknemers van KPNQwest-dochter Ebone blijken begin deze week op het kantoor van de datacommunicatieaanbieder in Hoofddorp een vergadering van onderhandelaars van ABN Amro, Citibank en AT&T te hebben verstoord. De KPNQwest-medewerkers liepen de vergaderzaal op de zesde verdieping binnen, en eisten dat hun salaris over de maand mei en vakantiegeld alsnog wordt uitbetaald. Ze kregen echter nul op het rekest, en besloten daarna weer te vertrekken.

Bierbrouwer Heineken kondigde gisteren trots een kleine acquisitie aan. Samen met het Duitse Schörghuber werd een belang van 45% verworven in het eveneens Duitse Karlsberg International. Door het nieuws bleef het verlies voor Heineken beperkt tot 0,9%. Het aandeel sloot op €45,70.

Laurus kreeg er 13 cent bij op €1,61. Het reddingsplan voor de supermarktorganisatie lijkt op schema te liggen. Nog deze week zullen de handtekeningen onder een contract met het Franse Casino en de banken worden gezet. Met een sterkere balans kan Laurus zich richten op het gezond maken van de operationele gang van zaken.

Een andere schaarse uitzondering op het negatieve sentiment was het lokale fonds Stork. De koers daarvan klom met 3,5% tot €12,00. Dat kwam door een stemming in de nieuwe Tweede Kamer waarin werd besloten deel te nemen aan de volgende fase in de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter. Stork heeft daarin een belangrijk aandeel.

Analist Martijn den Drijver van Insinger de Beaufort vraagt zich in een rapport hardop af wat beleggers nu nog moeten met de aandelen van automatiseerder CSS Holding. Het bedrijf heeft onlangs voor bijna 10% aan nieuwe aandelen uitgegeven. "Waarschijnlijk omdat de banken er geen geld meer in wilden steken", suggereert Den Drijver. De koers zakte gisteren met 1,6% tot €2,45. Ook bij branchegenoot Aino gaat het niet soepel. Het bedrijf heeft zijn jaarvergadering uitgesteld. Deze zou vandaag plaatsvinden, maar omdat de jaarstukken niet op tijd in orde waren, is deze uitgesteld tot 28 juni.

In het jaarverslag werd gewag gemaakt van een negatief eigen vermogen van €6,9 miljoen. Dat bedrag moet echter positief zijn. De fout werd pas gisteren ontdekt.

Omdat ook het gedrukte jaarverslag pas eind vorige week beschikbaar kwam, werd besloten de jaarvergadering te verplaatsen. Het kostte Aino gisteren 16,4% van zijn beurswaarde. Het aandeel sloot op €1,17.

Automatiseerder Getronics tenslotte, zakte terug tot zijn laagste beurskoers in 3,5 jaar. Aandelen van het bedrijf wisselen voor €2,26 van eigenaar. Dat is 4,6% lager dan het slot van maandag.

Richard van de Crommert

N.B. De koersen van de Amsterdamse beurs zijn vandaag te vinden op pagina 30.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.