De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  België bepleit opheffen binnengrenzen EU

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De asielinstroom in Europa kan alleen worden beheerst als alle EU-landen meedoen aan 'Schengen', het beter bewaken van de buitengrenzen en het opheffen van de binnengrenzen. Ook moet er een gemeenschappelijke visumregeling komen voor de hele EU. Dat is de mening van Belgische premier Verhofstadt, die gisteren sprak met de huidige EU-voorzitter, de Spaanse premier Aznar. Die sprak gisteren overigens ook met premier Kok.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Verhofstadt. (Foto: AP)
Aznar maakt een rondreis langs de Europese hoofdsteden om de klokken gelijk te zetten voor de komende top in Sevilla eind juni, die geheel in het teken staat van het maken van een vuist tegen de illegale immigratie.

Engeland en Ierland hebben bedongen hun eigen grenscontroles te houden en ook de Denen doen niet volledig mee met het EU justitie- en asielbeleid. Volgens Verhofstadt "is geen goed asielbeleid mogelijk zolang alle lidstaten niet hetzelfde systeem hanteren om asiel-shoppen te voorkomen. Daarvoor is het nodig dat alle landen een identificatieplicht invoeren en deelnemen aan Schengen", aldus Verhofstadt. Nederland, Engeland en Ierland verzetten zich nog tegen dat laatste, al hebben CDA, LPF en VVD zich in de informatiebesprekingen al uitgelaten over de verplichting een identiteitsbewijs op zak te hebben. In Engeland en Ierland wil men daar nog niet aan.

Toch zijn veel ideeën, zoals het opzetten van een Europese grenspolitie, opeens bespreekbaar geworden nu in veel Europese landen een ruk naar rechts wordt gemaakt bij de verkiezingen.

Na zijn overleg gistermorgen met premier Kok zei Aznar dat de EU-lidstaten "het masker van de hypocrisie" moeten laten vallen als het gaat om het asiel- en migratiebeleid. De mensenrechten moeten worden gerespecteerd, maar de strijd met mensensmokkelaars moet wel goed worden aangebonden. Kok zei dat Europa "nooit een fort mag worden dat op slot zit voor echte vluchtelingen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.