De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  India en Pakistan geen stap tot elkaar
   
 

ALMA ATA - India en Pakistan zijn op de Aziatische veiligheidstop in Kazachstan niet dichter bij een oplossing van de oorlogsdreiging gekomen. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee en de Pakistaanse president Pervez Musharraf bleven uit elkaars buurt en herhaalden hun oude standpunten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Poetin en Musharaf. (Foto: REUTERS)
Volgens India moet Pakistan ophouden met grensoverschrijdend terrorisme voordat kan worden gesproken over de omstreden provincie Kashmir. Pakistan daarentegen houdt vol dat het de vrijheidsstrijders in Kashmir slechts moreel en politiek steunt en vindt dat de bevolking recht heeft op zelfbeschikking.

Rusland, dat goed bevriend is met India, en China dat nauwe betrekkingen met Pakistan onderhoudt, zetten in Kazachstan hun beste been voor om een oorlog tussen de beide nucleaire machten af te wenden. India en Pakistan vochten twee van hun drie oorlogen over Kashmir. Poetin zei gisteren na gesprekken met beide leiders "erg positieve signalen" te hebben ontvangen, maar dat er nog grote verschillen bestaan over de voorwaarden voor directe besprekingen.

Musharraf hekelde indirect het beleid van India ten aanzien van Kashmir met zijn uitspraak dat hij "roofzuchtig beleid van zekere staten, die land bezet houden of volken voor tientallen jaren hun vrijheid ontzeggen niet over zijn kant kan laten gaan". Vajpayee zei dat terrorisme, waarvan hij Pakistan beticht, "de grootste tegenstander is gebleken van vrede, veiligheid, democratie en multi-confessionele samenlevingen in Azië en de hele wereld".

Ondanks de onbeweeglijke standpunten worden de vredespogingen voortgezet. Musharraf heeft een uitnodiging om naar Moskou te komen aangenomen en zei dat ook Vajpayee er een zou krijgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zal de komende dagen zowel India als Pakistan bezoeken. Hij zei gisteren blij te zijn dat beide aartsrivalen de "afschuwelijke" gevaren van nucleaire wapens erkennen en benadrukte dat Washington de diplomatieke druk zal handhaven om een oorlog te voorkomen.

(Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.