De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Britten weer massaal achter Elizabeth II

door Willem Kool

   
 

door Willem Kool LONDEN - Het Britse koninklijk huis leeft als nooit tevoren. Op de laatste dag van de officiële viering van het 'Golden Jubilee' van koningin Elizabeth dromden gisteren in Londen meer dan één miljoen mensen voor Buckingham Palace samen om haar tijdens de traditionele balkonscène, waarbij zij twee keer werd teruggeroepen, toe te juichen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Prins Charles geeft zijn moeder een handkus nadat hij haar. (Foto: EPA)
Een scène van zo'n enorme mensenmassa kende Londen volgens kenners alleen in 1977 bij het 'Silver Jubilee' en na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Een dag tevoren trok het popconcert ook al een miljoen aanwezigen. Het Britse volk toonde zich massaal aanhankelijk aan het koninklijk huis.

Daar waar sceptici een half jaar geleden nog spraken van apathie, maakte een mensenzee zwaaiend met vlaggen en spandoeken duidelijk dat zij de koningin in hun harten hebben gesloten. Elizabeth zei gisteren tijdens de lunch in Guildhall in de City over haar gevoelens bij haar 50-jarig jubileum: "Ik voel dankbaarheid, respect en trots."

Zij bedankte haar echtgenoot, prins Philip, voor zijn loyaliteit. Opvallend waren de loftuitingen van de koningin aan het adres van prins Charles. "Ik heb bewondering voor al zijn inzet en werk voor ons land."

Premier Tony Blair voegde eraan toe dat Charles de erfgenaam van de troon is. Hij prees hem voor zijn grote verdiensten voor charitatieve instellingen, "die hij helemaal niet hoeft te doen, maar uit eigen, onbaatzuchtige dienstbaarheid toch uitvoert." Het waren de laatste aanwijzingen dat de eenheid in de Windsor-familie na jaren van scheidingen en ruzies is hersteld.

Zoenen

Dat bleek de laatste tijd al door het ontspannen optreden van zowel koningin Elizabeth als prins Charles. Zij begroeten elkaar in het openbaar steeds vaker met zoenen. Hoewel het nog vele jaren zal duren voordat hij de troon kan bestijgen, zal Charles in de toekomst vele taken van zijn moeder overnemen. Zijn populariteit is flink toegenomen. Hij was het die koningin Elizabeth na het popconcert als voorzitter van het Golden Jubilee comité liefdevol toesprak.

Londen zag gisteren alle pracht en praal van weleer aan zich voorbijtrekken. Het was alsof het 'British Empire' was herboren. Honderden paarden, koetsen en duizenden militairen namen deel aan de koninklijke processie naar de St. Paul's Cathedral. Prins Charles en prinses Anne reden in militair kostuum mee op hun paarden. De aartsbisschop van Canterbury, dr. Carey, roemde de koningin: "Uw dienstbaarheid is de glorie van uw rijk." Premier Blair benadrukte dat Elizabeth "met succes de monarchie in de moderne wereld heeft gebracht". Hij toonde respect voor haar "stoïcisme".

Had Dame Edna haar een dag eerder nog grappig als de 'Jubilee Girl' aangeduid, de Britten zien haar als de moeder der natie, met een grote familie van wie de prinsen William en Harry de meeste emoties losmaken. Liefst zes parades met in totaal 20.000 deelnemers gaven een kleurrijk beeld van 50 jaar Elizabeth op de troon. In muziek, zang en dans kwamen de decennia voorbij. De festiviteiten werden afgesloten door de spectaculaire 'Fly Past' van bijna 30 vliegtuigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.