De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kankerpatiënten overleden
op wachtlijst voor operatie

   
 

door Ina Eggink AMSTERDAM - Minstens vijf patiënten met hoofd- of halskanker moesten vorig jaar zo lang wachten op behandeling dat operatie van de tumor niet meer mogelijk was. Daardoor hadden ze aanzienlijk minder kans op genezing en zijn wellicht onnodig overleden.

Dat stelt de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) in een onderzoek. De Tweede Kamer is geschrokken van de uitkomst en wil een spoeddebat met minister Borst. De NWHHT onderzocht bij zeven academische ziekenhuizen en het Nederlands Kanker Instituut de wachttijden van tweehonderd patiënten die in januari 2001 werden aangemeld. Geen van de instellingen slaagde er in om patiënten binnen dertig dagen te helpen. Dat is de maximaal toelaatbare wachttijd tussen het moment van diagnose en behandeling die de specialisten zichzelf hebben gesteld.

Bij vier centra moesten in totaal zeven patiënten een grotere operatie ondergaan dan van te voren was gepland, door de groei van de tumor tijdens de wachttijd. Vijf instellingen meldden dat de tumor van sommige patiënten zich tijdens de wachttijd zo ver had ontwikkeld, dat een operatie met de beste genezingskans niet meer mogelijk was.

Voorzitter van de NWHHT, dr. J. Kaanders, zegt dat deze cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn. "Dergelijke gebeurtenissen worden niet geregistreerd en we moesten op het geheugen van de artsen afgaan. Waarschijnlijk ligt het aantal dan ook hoger dan we nu aan de weet zijn gekomen."

Onnodig

Kaanders die als radioloog in Nijmegen werkzaam is, zegt overigens niet te kunnen bewijzen dat patiënten daadwerkelijk door de wachtlijsten overlijden. "Je kunt in individuele gevallen nooit precies aangeven hoe het verloop van de ziekte geweest zou zijn. We weten wel dat de kans op genezing aanzienlijk kleiner is als we terug moeten grijpen op een tweede behandelkeuze. Verwacht mag dan ook worden dat mensen onnodig aan hun ziekte overlijden."

De NWHHT heeft het rapport en een verzoek om snelle maatregelen opgestuurd naar de minister van Volksgezondheid, de Inspectie voor Gezondheidszorg en het parlement. Na enig aandringen mag de werkgroep het rapport eind deze maand met het ministerie bespreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.