De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Moordzaak Fortuyn in
augustus van start

   
 

door Martijn Koolhoven AMSTERDAM - Het openbaar ministerie heeft de zaak tegen de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., bewijstechnisch rond.Dat is ook de belangrijkste reden dat de beperkingen zijn opgeheven en Volkert weer contact mag hebben met de buitenwereld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Van links naar rechts: Pims broer Marten Fortuyn met zijn vrouw Jet en familieadvocaat mr. Hans de Haij na afloop van het gesprek met justitie.
Het betekent niet dat het onderzoek nu al kan worden afgesloten, omdat justitie alles op alles zet om straks alle mogelijke complottheorieën ook daadwerkelijk voor honderd procent te kunnen uitsluiten. Bovendien moet absoluut worden uitgesloten dat milieuradicaal Volkert van der G. nog hulp heeft gehad van anderen.

Volkert van der G. zal zich half augustus voor het eerst voor de rechter moeten gaan verantwoorden voor de moord op Pim Fortuyn.

Justitie is voornemens om de moordzaak Fortuyn half augustus voor te brengen. Het is afhankelijk van de stand van zaken in het gerechtelijk vooronderzoek of dan ook daadwerkelijk kan worden overgegaan tot een inhoudelijke behandeling van de zaak.

Begrip

Dat heeft de familie Fortuyn gisteren te horen gekregen tijdens het eerste gesprek met het OM sinds de moord op 6 mei. Het gesprek vond plaats op initiatief van behandelend officier van justitie mr. J. Plooy. In dit gesprek met de slachtoffers, dat drie uur duurde, was justitie terughoudend. "De meeste vragen die we hebben, zijn in het belang van het onderzoek niet behandeld. Daar hebben we alle begrip voor, want ook wij willen een ongestoorde rechtsgang. Het is de verantwoordelijkheid van het OM om met feiten naar buiten te komen. Zij kunnen het beste beoordelen, wat wel of niet schadelijk is voor het onderzoek", aldus Marten Fortuyn na afloop van het onderhoud met justitie, in een gesprek met De Telegraaf.

In het gesprek tussen justitie en de familie Fortuyn, dat volledig is genotuleerd en ook werd bijgewoond door familieadvocaat mr. Hans de Haij, beloofde justitie beterschap als het gaat om de communicatie met de slachtoffers. Het duurde ruim drie weken voordat de familie Fortuyn een teken van leven van justitie mocht ontvangen.

Mr. De Haij: "Voor justitie is dit ook een ongewone zaak, ze wist ook niet wat er over haar heen kwam. In eerste instantie is de eerste aandacht gericht op de dader en kunnen de belangen van de slachtoffers onderbelicht raken. We hebben nu heldere afspraken gemaakt over de communicatie tussen het openbaar ministerie en de familie. Plooy heeft heel duidelijk gezegd dat hij de belangen van de slachtoffers ook mede tot zijn taak rekent. En dat geloof ik ook", aldus de familieadvocaat.

Verbazing

Op een ander punt kreeg de familie Fortuyn gisteren ook tekst en uitleg. Namelijk over de verbazing bij de familie dat rechercheurs de avond van de moord de woning van Pim in Rotterdam bezochten, terwijl de huiszoeking bij de Vereniging Milieu Offensief (VMO) van Volkert van der G. maar liefst acht dagen op zich liet wachten. De Haij: "Dit had ermee te maken dat justitie niet zomaar huiszoeking kan doen bij de werkgever van een verdachte. Ze kunnen hooguit een werkplek met een bureau en een dossierkast doorzoeken, maar niet een heel kantoor. Dat is de reden dat er een paar dagen tussen hebben gezeten. Voorkomen moest worden dat de verdediging later zou kunnen gaan aanvoeren dat er sprake zou kunnen zijn van onrechtmatig verkregen bewijs. De familie wil één ding: dat het justitieel onderzoek goed verloopt en er geen fouten worden gemaakt."

De familie voelt zich gerustgesteld na het gesprek met justitie. Advocaat De Haij: "Maar de familie heeft wel haar zorgen geuit over datgene wat nu allemaal over haar heen komt. De familie wordt overvallen en komt niet toe aan het proces van rouwverwerking."

Zaterdag 20 juli wordt Pim Fortuyn herbegraven in Italië.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.