De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Joint Strike Fighter
soepel door Kamer

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland doet definitief mee aan het bouwen van de Amerikaanse Joint Strike Fighter, de opvolger van het F16-gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) zal vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst op de vliegbasis Soesterberg zijn handtekening zetten onder het contract met de Amerikanen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Vol overtuiging stemde de nieuwe Tweede Kamer gisteren met een grote meerderheid voor de Nederlandse deelname aan het Amerikaanse JSF-project. (Foto: ANP)
Een grote meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer, bestaande uit CDA, LPF, VVD en de christelijke partijen, sprak zich gisteren uit vóór deelname aan het JSF-project, dat de Nederlandse industrie ruim 10 miljard dollar aan orders kan opleveren.

Kortingen

Nederland moet daarvoor ruim 800 miljoen euro op tafel leggen. Dat geld komt terug via onder meer kortingen bij aanschaf van de toestellen en door een afdracht van het bedrijfsleven aan de staatskas van 3,5 procent van de omzet.

Voor de verkiezingen staakten de stemmen nog in de Kamer. De tegenstanders PvdA, D66, GroenLinks en de SP hadden toen precies de helft van de 150 Kamerzetels. Nu zijn daar nog maar 49 van over. De tweemansfractie van Leefbaar Nederland stemde ook tegen de JSF.

In de Tweede Kamer gaf gistermiddag de LPF-fractie de doorslag die zich zoals verwacht achter de JSF opstelde. Volgens fractievoorzitter Herben had het vorige kabinet een "doortimmerd" voorstel gedaan en ging het JSF-geld niet ten koste van zorg, onderwijs en veiligheid.

"De JSF is het beste toestel voor de beste prijs. Voordat de vliegtuigen in 2006 worden besteld, komen er geen andere kandidaten meer voor de F16-opvolging dan de JSF. Verder hebben werkgevers en werknemers een beroep op ons gedaan. Als wij niet meedoen, gaan de orders naar Italië", zei Herben over de LPF-steun.

Tevreden

Staatssecretaris Van Hoof wilde na enig aandringen wel toegeven dat hij 'tevreden' was. "Dit is een goede zaak voor Defensie, de luchtmacht en de Nederlandse industrie", zei de nooit uitbundige bewindsman over het JSF-dossier waar hij na zijn aantreden in 1998 permanent mee bezig is geweest. Defensie is voorlopig van plan om 85 JSF-toestellen te kopen maar een definitief besluit daarover valt pas in 2006.

Zie verder De Financiële Telegraaf



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.