Nederland moet daarvoor ruim 800 miljoen euro op tafel leggen. Dat geld komt terug via onder meer kortingen bij aanschaf van de toestellen en door een afdracht van het bedrijfsleven aan de staatskas van 3,5 procent van de omzet.
Voor de verkiezingen staakten de stemmen nog in de Kamer. De tegenstanders PvdA, D66, GroenLinks en de SP hadden toen precies de helft van de 150 Kamerzetels. Nu zijn daar nog maar 49 van over. De tweemansfractie van Leefbaar Nederland stemde ook tegen de JSF.
In de Tweede Kamer gaf gistermiddag de LPF-fractie de doorslag die zich zoals verwacht achter de JSF opstelde. Volgens fractievoorzitter Herben had het vorige kabinet een "doortimmerd" voorstel gedaan en ging het JSF-geld niet ten koste van zorg, onderwijs en veiligheid.
"De JSF is het beste toestel voor de beste prijs. Voordat de vliegtuigen in 2006 worden besteld, komen er geen andere kandidaten meer voor de F16-opvolging dan de JSF. Verder hebben werkgevers en werknemers een beroep op ons gedaan. Als wij niet meedoen, gaan de orders naar Italië", zei Herben over de LPF-steun.