De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opening in teken van wereldvrede

Van onze speciale verslaggever

   
 

SEOEL - Met een sfeervol openingsfeest in het splinternieuwe stadion van Seoel is de zeventiende editie van het WK voetbal begonnen. Naast dans en muziek was er tijdens het circa veertig minuten durende spektakel veel aandacht voor de wereldvrede. Het thema van de openingsceremonie was 'From the East' met een verbintenis tussen de traditionele cultuur en van de toekomstige informatietechnologie. De sleutelwoorden waren: welkom, communicatie, harmonie en delen.

In totaal waren er 2300 artiesten voornamelijk gekleed in traditionele Zuid-Koreaanse kledij en zo'n 1000 hoogwaardigheidsbekleders inclusief de Premier van Japan: Junichiro Koizumi en de President van Zuid-Korea: Kim Dae Jung. Zij openden samen met Sepp Blatter officieel het 17e WK voetbal, waarna ze ook werden voorgesteld aan de beide teams en scheidsrechter.

Een half uur voor de openingswedstrijd tussen Frankrijk en Senegal staken de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-Jung en de Japanse premier Junichiro Koizumi voor het oog van 65.000 fans en zo'n 500 miljoen televisiekijkers samen de handen in de lucht. Sport verbroedert, wilden ze laten zien. Gezworen vijanden uit het verleden kunnen wel degelijk samenwerken. Tijdens speeches hielden beide leiders een pleidooi voor wereldvrede. Nooit meer oorlog, weg met het terrorisme. Het zeventiende WK staat in het teken van de veiligheid.

Uit angst voor aanslagen als die van 11 september in New York zetten beide organisatoren tot en met de finale op 30 juni maar liefst 420.000 ordehandhavers in. Het WK valt dan ook duurder uit dan ooit. Alleen de FIFA betaalt al 560 miljoen euro.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.