De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rijkaard stapt op bij Sparta
   
 

AMSTERDAM - Frank Rijkaard keert volgend seizoen niet terug bij Sparta als hoofdcoach. Dat heeft een woordvoerder van de gedegradeerde club bevestigd. "Hij heeft het besluit zelf genomen", zei Cees Gerits, algemeen directeur ad interim. "Door de degradatie is er iets bij hem geknakt", vervolgde hij. "Rijkaard zag hoog op tegen een seizoen in de eerste divisie. Ook het werken met een veel lagere begroting viel hem heel erg moeilijk."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x600, 41kb)

De schriftelijke bedreiging van Rijkaard en zijn gezin met de dood, eerder deze maand, heeft eveneens een grote rol gespeeld in de breuk met de Rotterdamse club. "Die brief met een kogel erin heeft bij hem thuis diepe indruk gemaakt. Hij zat er als mens de afgelopen dagen totaal doorheen."

Het contract van Rijkaard bij Sparta liep tot medio 2003. Wel had hij een clausule op basis waarvan hij tussentijds kon vertrekken bij een aanzienlijke positieverbetering. Rijkaard is een van de kandidaten bij PSV, dat een opvolger zoekt voor de ontslagen Erik Gerets.

Het vertrek van Frank Rijkaard bij Sparta staat los van een mogelijke overgang van de oud-bondscoach naar PSV. Voorzitter Harry van Raaij bevestigde gistermiddag nogmaals dat de naam van Frank Rijkaard is gevallen in Eindhoven. Hij heeft echter nog vijf andere kandidaten voor de opvolging van de ontslagen Erik Gerets.

"We hebben nog met niemand gesproken en dat zal voorlopig ook niet gebeuren", aldus de voorzitter van PSV. "We gaan bij PSV nooit over een dag ijs. We hebben een lijst van zes namen. Ik noem in willekeurige volgorde Hiddink, Jol, Erwin Koeman, Gullit en Rijkaard. Eén naam hou ik geheim. We gaan nu goed nadenken en alle personen natrekken. Dat Hiddink veel meer ervaring heeft dan Erwin Koeman en Rijkaard is niet voldoende. Over twee weken hebben we een belangrijke vergadering."

Het is nog onduidelijk wie Rijkaard, die een seizoen op het Kasteel werkte, bij Sparta opvolgt. De huidige technisch directeur Dolf Roks, die anderhalf jaar geleden als trainer vrijwillig plaatsmaakte voor Willem van Hanegem, is een belangrijke kandidaat. "We zoeken een goede trainer op het niveau van de eerste divisie", zei Gerits. "Roks is een paar geleden in de eredivisie nog als dertiende geëindigd met Sparta. Niet slecht gezien de huidige stand van zaken."

Het salaris van Rijkaard drukte zwaar op de begroting bij Sparta. De club maakte drastische maatregelen bekend om de financiële noodsituatie het hoofd te bieden. Naar verluidt heeft Sparta een schuld van 5 miljoen euro. Het bestuur brengt de begroting voor het komend seizoen 40 procent terug, tot 4 of 4,5 miljoen euro. Daartoe vallen gedwongen ontslagen, zowel bij het kantoorpersoneel van de club als bij de spelersgroep.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.