De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wedden op twee paarden

door Macha de Jong

   
 

NIJMEGEN - Anky van Grunsven gokt op twee paarden. Letterlijk. De olympisch kampioene dressuur, die haar negentienjarige lieveling Bonfire twee jaar geleden al in de wei zette, wil op weg naar de Spelen in Athene verder met de jonge Gestion Krack (10 jaar) en Salinero (8). De talentvolle hengst en ruin doen haar tijdens het NK dressuur op het Nijmeegse Park Brakkenstein denken aan haar oude vlam Bonfire. Van Grunsven: "Ze zijn jong en dus grillig. Beide hebben een enorm vuur in zich. Het is echt elke keer weer de vraag of ze in de dressuurring te handhaven zijn. Maar dat maakt me juist gelukkig. Makke schapen, daar hebben we er genoeg van."

Tijdens de eerste dag van de nationale titelstrijd dressuur neemt de veelvuldig kampioene een tweede plaats in achter 'good-old' Ellen Bontje (43) met Silvano. Overigens nog zonder behulp van haar beloftes. In eerste instantie gokte de 34-jarige Erpse tijdens het eerste onderdeel van de NK, de Grand Prix, op de hengst Partout, die een stuk ervaring met zich meebrengt. Maar die was de afgelopen week na een enkelverstuiking zo vervelend - "Ik kon 'm wel wat", blikte Van Grunsven nog even terug - dat ze op het laatste moment besloot Gestion Idool in te zetten. De ruin, tijdens de Spelen in Sydney reservepaard voor Van Grunsven en op het EK vorig jaar goed voor teamzilver, betoonde zich gisteren een waardig vervanger van Partout: tweede. De talentvolle Krack acteerde veel wisselvalliger en moest na de Grand Prix genoegen nemen met een zesde plaats.

Anky van Grunsven: "Krack heeft pas twee keer eerder opgetreden op het hoogste niveau. Eén keer nationaal, één keer internationaal. Dat is zo weinig dat je vooral kijkt naar wat er misgaat in de samenwerking en hoe je dat volgende keer kan voorkomen. Zo haal je fout voor fout eruit. Vandaag kon Krack niet geven wat ik hem tijdens de trainingen wel heb zien doen. Niet erg. Nu mag dat nog. Over een jaar is het een ander verhaal."Geldt ook voor de nog jongere Salinero.

Van Grunsven: "Acht jaar pas. Groen achter z'n oren. Heeft ook alleen nog maar lichte tour gereden. Over één of twee maanden gaat dat veranderen. Dan wil ik hem ook berijden in de zware tour. Twee jaar voor Athene kort dag met een dergelijk paard? Klopt. Ik ben er inderdaad ook helemaal niet zeker van dat ik in Griekenland met één van de twee zal schitteren. Maar een poging tot zal ik zeker ondernemen. Met Salinero en Krack heb ik namelijk wel twee paarden met het benodigde potentieel. Ik durf zelfs te stellen, dat ze meer basiscapaciteiten hebben dan Bonfire. En het belangrijkst: het klikt tussen ons en er is vertrouwen. Daarmee is eigenlijk het fundament gelegd om binnen één of twee jaar met één van de twee een solide koppel te vormen."

Van Grunsven krijgt met Krack dit NK minimaal nog één kans zich te bewijzen. Vandaag komen de beste twintig combinaties aan de start voor de Grand Prix Special, daarvan plaatsen twaalf ruiters zich voor de Kür op Muziek. Alle ogen zullen vooral gericht zijn op Arjen Teeuwissen, de beste Nederlandse ruiter van afgelopen seizoen, die gisteren een off-day kende met Goliath (7e).

Ook titelverdedigster Gonnelien Rothenberger-Gordijn zal de aanval openen, nadat zij op de eerste dag met de van een blessure herstelde Leonardo da Vinci achtste eindigde.

Wout-Jan van der Schans heeft bij het CSIO van Luzern een opwarmertje voor de landenwedstrijd gewonnen. De springruiter uit Lunteren bleef met zijn paard Broere Newton foutloos in een twee-fasenconcours. In het gedeelte op tijd was hij iets sneller dan de Duitse Mylene Diederichsmeier en de Oostenrijker Rob Raskin.

In Spangenberg was er succes voor Marc Houtzager. Hij was met HBC Jacomar de beste in de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs. De Rouvener bleef in de barrage de Duitsers Hauke Luther en Andreas Ripke voor.

Nijmegen. NK dressuur. Grand Prix, eerste onderdeel NK: 1. Bontje/Gestion Silvano 73,32 procent, 2. Van Grunsven/Gestion Idool 71,24, 3. Tineke Bartels/Broere Jazz 70,96, 4. Coby van Baalen/Ferro 70,88, 5. Marlies van Baalen/Idocus 70,64, 6. Van Grunsven/Gestion Krack 69,76, 7. Teeuwissen/Gestion Goliath 68,84, 8. Gonnelien Rothenberger-Gordijn/Jonggor's Leonardo da Vinci 68,00, 9. Imke Schellekens-Bartels/Gestion Janssen 67,36, 10. Nijvelt/Heyu 66,32.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.