SEOEL - Misschien jammerde Frankrijk, maar het 17e wereldkampioenschap voetbal kon zich geen betere start wensen dan die van gisteren in Seoel. Senegal, uitgerekend met allemaal in Frankrijk gehuisveste spelers, werd in staat geacht tot een kleine stunt in de openingswedstrijd. Dat ze het grootste huzarenstukje uit de voetbalgeschiedenis zouden flikken, had niemand voor mogelijk gehouden. Toch versloeg de West-Afrikaanse debutant wereldkampioen Frankrijk en viel de 1-0 achteraf niet eens onverdiend te noemen.
|
Petit (l) speelt de bal tegen zijn eigen doelman. De Senegalees Papa Bouba Diop scoort liggend. (Foto: REUTERS)
|
Vanzelfsprekend barstte er in de voormalig Franse kolonie een volksfeest los en stroomden de straten van Dakar net als in 1960 bij de onafhankelijkheid en bij het bereiken van het WK in augustus 2001 vol met feestvierende Senegalezen. Slechts het winnen van de finale, en dan liefst opnieuw tegen voormalig overheerser Frankrijk, kan de prestatie en het feest van gisteren nog overtreffen voor Senegal.
|
Diatta, Diao, Fadiga en Bouba Diop vieren feest. (Foto: REUTERS)
|
De gedachten gingen terug naar de straten van Yaounde in 1990 toen Kameroen in de openingswedstrijd van het WK in Italië wereldkampioen Argentinië versloeg. Eveneens met 1-0. De wijze waarop de doelpunten tot stand kwamen vertonen gelijkenis in schlemieligheid. Indertijd liet de Argentijnse goalie Nery Pumpido een slap balletje van Francois Oman Biyik onder zich doorrollen. Gisteren liet El Hadji Diouf met een schitterende actie Frank Leboeuf staan en zag dat Emmanuel Petit zijn trekbal tegen doelman Fabien Barthez opschoot. De bal kwam voor de voeten van Papa Bouba Diop, die al op z'n gat zat, maar toch simpel het beslissende tikje kon geven.
Het verschil tussen Kameroen en Senegal is dat de ploeg van Bruno Metsu debuteert terwijl Roger Milla & Co indertijd voor de tweede maal deelnamen. Daarbij deinsden de mannen uit Kameroen er niet voor terug om de Argentijnen met de botte bijl neer te sabelen en het voetballen onmogelijk te maken. Diego Maradona en invaller Claudio Caniggia werden letterlijk murw gebeukt. Het zou het beeld zijn van de hele WK, negatief defensief afbreukvoetbal. Wanneer de happening Frankrijk-Senegal een voorbode is voor het toernooi in Zuid-Korea en Japan dan staat iedereen een schitterend toernooi te wachten.
Hoewel voetbal de lijst van populaire sporten in Zuid-Korea en Japan niet aanvoert, zorgt de Senegalese sensatie op de WK-opening ongetwijfeld voor een enorme impuls in de twee organiserende landen. Voor Zuid-Korea was het de ideale follow-up na het spektakel wat de ploeg van Guus Hiddink een week geleden tegen Frankrijk (3-2 verlies) op de mat legde. En waar het WK in Japan tot dusver nauwelijks leefde, zal ook die gemeenschap in een klap zijn wakker geschud.
Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor de mensen in Nederland, die bij de afwezigheid van Oranje en het tijdsverschil met Azië, nauwelijks tijd leken vrij te maken voor het WK. Maar plotseling staat er bij de opening een nieuwe favoriet met aantrekkelijke spelers als Diouf, matchwinnaar Diop, doelman Tony Sylva en Khalilou Fadiga. Voor even werd Fadiga de diefstal van een gouden halsketting vergeven en etaleerde hij de hoge verwachtingen van hem als speler. In de 65e minuut maakte Fadiga zich met zijn linker bijna onsterfelijk. Met wat goochelwerk passeerde hij Leboeuf, maar zag zijn schot op de kruising uiteenspatten.
Zo ontspon zich voor het oog van een half miljard televisiekijkers en 62.561 aanwezigen in het bijna uitverkochte World Cup Stadion een fantastische wedstrijd. Ook Frankrijk liet zich niet onbetuigd. David Trezeguet vond herhaaldelijk Sylva op z'n weg en de tweede goalie van Monaco werd in de 23e minuut gered door de paal. Na rust stond de lat een treffer van Thierry Henry in de weg.
Weliswaar speelde Senegal met slechts één spits: El Hadji Diouf; de jongste man van het veld was continu een bedreiging voor de vier Franse verdedigers. De dikke dertigers kregen geen grip op de jongste (21) speler van het veld. Met zeven overtredingen in de eerste helft als bewijs. Alleen stelde de spits van Lens - ,,deze zege is voor Senegal en heel Afrika" - zich vaak zo scherp op dat hij liefst vijfmaal buitenspel stond. Maar na een half uur spelen had hij aan één actie genoeg om het doelpunt van Diop op te zetten. Het vertelde tevens wat over de vergankelijkheid van de Franse wereld- en Europees kampioen. Weliswaar bezit de ploeg een aantal schitterende jonge aanvallers; defensief zijn de Fransen blijkbaar niet in staat te verjongen.
Het uitputtende seizoen genomen bij de 'ouderdom' gaat de Fransen in de loop van het toernooi ongetwijfeld vaker opbreken zoals gisteren tegen de jonge, hongerige 'Leeuwen van Teranga', waarvan de oudste speler 28 jaar is. Het oefenverlies tegen België en de nipte ontsnapping tegen Zuid-Korea bleken voor de uitgebluste haantjes van Roger Lemerre geen incidenten. Alleen een snelle terugkeer van de geblesseerde Zinedine Zidane zou Frankrijk weer wat hoop kunnen geven.
Interessant wordt te kijken hoever Senegal gaat reiken. Of Bruno Metsu zijn ploeg weer snel op aarde terugkrijgt? ,,Dat wordt mijn moeilijkste opdracht. De tweede ronde is vanaf dag één van dit avontuur 18 maanden geleden ons uitgangspunt geweest. Uitschakeling voordien zou ook de winst tegen Frankrijk devalueren. Wat niet wegneemt dat we dit succes, toch een droom voor ons allemaal, gaan vieren. Dat hoort eveneens bij Senegal."
Heupwiegende spelers, die tot ver na afloop nog stonden te dansen op het veld, waren daarvan het bewijs. Opvallend genoeg liet ook Metsu zich niet onbetuigd bij het vrije volksdansen. ,,Ik heb als coach ook de keerzijde van de medaille meegemaakt. Vandaar is dit ook voor mij het hoogtepunt van mijn carrière en beleef ik dat graag door me even te laten gaan."
Groep A. Seoel. Frankrijk - Senegal 0-1 (0-1). 30. Bouba Diop 0-1. Scheidsrechter: Bujsaim (VAE). Toeschouwers: 62.561. Gele kaart: Petit (Frankrijk), Aliou Cissé (Senegal). Frankrijk: Barthez; Thuram, Desailly, Leboeuf en Lizarazu; Viera, Petit en Djorkaeff (59. Dugarry); Wiltord (81. Djibril Cisse), Trezeguet en Henry. Senegal: Sylva; Daf, Diatta, Aliou Cissé en Coly; Malick Diop, Fadiga, Diao en Bouba Diop; Ndiaye en Diouf.