De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Atoomvrees nekt Nadaq

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Aangezet door lage prijzen en enkele positieve economische berichten stegen de aandelenkoersen gisteren aanvankelijk flink op Wall Street, na een week van dalende indexen. De winsten verdwenen echter tegen het eind van de handelsdag, doordat de oplopende spanning tussen Pakistan en India beleggers kopschuw maakte. De toonaangevende Dow Jones eindigde uiteindelijk met 13,65 punten nipt in de plus op 9972,24, ofwel een winst van 0,14%. De technologiezware Nasdaq 16,3 punten achteruit op 1629,57.

Aandelenhandelaren en beleggers leken in eerste instantie gunstig te reageren op de mededeling uit de halfgeleidersindustrie. Die branche maakte bekend dat voor het eerst sinds een jaar nauwelijks nog neergang was in de chipsomzet en dat de jongste maandcijfers er op duiden dat de verkopen kunnen gaan stijgen. In april werd een verkoopstijging van 3,1% gerealiseerd. De Nasdaq stond een belangrijk deel van de dag in de plus maar schoot tegen het sluiten van de markt in de rode cijfers.

Kabel-tv onderneming Adelphia gingen onderuit op het nieuws dat de Nasdaq het bedrijf uit de notering zal halen, nu het niet de door de beurswaakhond SEC gevraagde informatie kan verstrekken. Adelphia meldde dat de banken het bedrijf geen krediet meer willen bieden. Het aandeel knalde vervolgens met 40% omlaag op $0,70. Handcomputerfabrikant Palm ging eveneens hard onderuit nadat het aankondigde dat de kwartaalcijfers zullen tegenvallen. Daardoor verwacht de onderneming dit jaar niet uit de rode cijfers te komen. Palm verloor $0,62 op $1,59.

Gisteren werd eveneens bekend dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in mei op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd terecht is gekomen. Warenhuis Federated Department Stores had daar baat bij. FD won $1,11 op $41,41, ofwel een winst van 2,25%. Wal Mart profiteerde met een winst van $0,11 op $54,10.

Ook analisten gooiden roet in het eten door aan te geven dat het huidig herstel zeer waarschijnlijk tijdelijk is. Volgende maand moeten ondernemingen aantonen of hun kwartaalresultaten tegemoet komen aan de gewekte verwachtingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.