De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC krijgt nog twee weken
om zaak op orde te krijgen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Kabelmaatschappij UPC krijgt nog twee weken de tijd om de rente op obligaties te betalen. In eerste instantie beloofden de banken en moederbedrijf UPC tot aanstaande maandag de hand boven het hoofd. Maar gesprekken met obligatiehouders vorderen, aldus UPC in een officiële verklaring. De redding lijkt nabij, maar er is meer tijd nodig voor de onderhandelingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 23kb)
Meer tijd om aan de renteverplichtingen te voldoen. (Foto: EPA)
De geldschieters bleken daarop bereid soepel met de deadline om te gaan. En dat blijft eventjes zo. Want volgens UPC is de einddatum van 17 juni, zoals die nu is afgesproken, dan ook niet keihard.

"Bij UPC is het voor de banken duidelijk moeilijker hun verlies te nemen dan bij KPNQWest", stelt analist Bert Siebrand van SNS Securities. Die staan niet te springen om het faillissement aan te vragen. Dat zou de banken wel rechten op het netwerk opleveren, maar tevens ook onzekerheid over de verkoop ervan. De overcapaciteit in de branche is immers groot, en kopers staan derhalve niet te dringen. UPC noemt hij een "afgeschreven zaak."

Banken sturen aan op een vergelijk met UPC, stelt analist Danny van Doesburg van Van Lanschot Bankiers. Dat is immers een fraaiere oplossing dan een faillissement. Een nieuwe structuur voor UPC acht hij mogelijk. UPC heeft volgens hem redelijk solide activa en een stabiele inkomstenstroom. "Als ze erin slagen hun schuldenlast dermate terug te dringen dat die met de kasstroom betaalbaar wordt, dan zijn er voldoende vooruitzichten. Vergeet niet dat UPC 7,5 miljoen klanten heeft die jaar in jaar uit elke maand €12 tot €13 betalen."

UPC wil geen rente meer betalen. Drie maanden geleden werden betalingen van €113 miljoen in de ijskast gezet, ondanks dat de kabelmaatschappij voldoende geld in kas heeft. De banken gingen daarmee akkoord. UPC, dat gebukt gaat onder een schuld van ruwweg €8 miljard, geeft er de voorkeur aan zijn kasgeld te gebruiken om een schuldsanering door te voeren. Obligatiehouders van UPC is aangeboden om aan miljarden aan schuldpapier om te zetten in aandelen. Daarbij is hen een meerderheid in UPC beloofd. Het aantal aandelen wordt daardoor zeer vergroot. Voor bestaande aandeelhouders is dat een domper. Hun stukken worden fors minder waard.

Accountant Arthur Andersen waarschuwde vorige maand al dat de toekomst voor UPC uiterst onzeker is. De beursnotering aan de Nasdaq raakte het al kwijt. In Amsterdam zit UPC op het strafbankje.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.