De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Paul Kuiken beschuldigd
van belangenverstrengeling

   
 

AMSTERDAM - Paul Kuiken, voormalig topman van het failliete Landis, is in opspraak geraakt. Als directeur van Landis Frankrijk zou Kuiken op 8 mei tijdens onderhandelingen over de verkoop van het dochterbedrijf Dynetcom persoonlijke belangen hebben vermengd met bedrijfsbelangen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
paul kuiken ... taal- verwarring ...
Ex kandidaat-koper Westminster Capital en Dynetcom-directeur Christopher Jackson beklagen zich via hun advocaat schriftelijk bij de curatoren van Landis over de opstelling van Kuiken. De ex-Landis topman wordt er in deze brief van beschuldigd als tegenprestatie voor het doorgaan van de transactie €500.000 te hebben gevraagd. Dit bedrag zou op Kuiken's Zwitserse bankrekening moeten worden gestort. Eerder zou Kuiken een aandeel van 40 procent in het nieuwe bedrijf hebben gevraagd, zo luidt de aantijging.

Westminster Capital waarachter ex-Detron oprichter George Banken schuil gaat, heeft daarop de curatoren gemeld niet aan dergelijke praktijken te willen meewerken. Feit is dat Kuiken na dit voorval van de onderhandelingstafel is gehaald. Om elke schijn van eventuele belangenverstrengeling te vermijden is het vervolg van de verkoopgesprekken door tijdelijk bestuurder Cees van Steijn persoonlijk gevoerd. Uiteindelijk viste de combinatie Westminster/Jackson achter het net. Pascal Campourcy, een manager van Landis Frankrijk en zakelijke relatie van Paul Kuiken, bleek het hoogste bod te hebben uitgebracht.

Van Steijn zei gisteren de beschuldigingen van omkoping te kennen. Volgens de interimdirecteur probeerde Westminster Capital samen met de directeur van Dynetcom, Christopher Jackson, het bedrijf voor een appel en een ei te kopen. Dit stuitte Kuiken zo tegen de borst dat deze in woede zou zijn ontstoken. "Daarop zijn in enige kwaadheid dingen gezegd," aldus Van Steijn. "Zoiets als: als jij kan stelen dan weet ik ook mensen die dat kunnen." Hij zegt niet precies te weten of daarbij is gezinspeeld op een vergoeding. "Als het zou zijn gebeurd dan kan dat natuurlijk niet." Maar belangrijker is het volgens hem dat Kuiken geen enkele invloed meer heeft kunnen uitoefenen op het verdere verloop van de onderhandelingen. Van Steijn noemt Westminster en Jackson slechte verliezers.

Commentaar van Paul Kuiken zelf: "De onderhandelingen met de directeur van Dynetcom verliepen zwaar. De sfeer was slecht." Kuiken zegt geïrriteerd te zijn geraakt toen Jackson met wie hij toch al slecht kon opschieten, een in zijn ogen belachelijk laag bod uitbracht. "Ik zei: als jij het bedrijf wilt stelen dan zijn er meer kandidaten." Kuiken noemt het onzin dat hij op smeergeld zou hebben aangedrongen. "Er zijn nog veel meer van dit soort dingen gezegd," zo kenschetst hij de sfeer van de onderhandelingen, waarbij "tientallen voorstellen zijn gedaan". Kuiken ontkent ook een Zwitserse bankrekening te hebben. "Ik heb alleen Nederlandse bankrekeningen."

Hij denkt dat sprake is van een "taalverwarring". Christopher Jackson is een Franse Engelsman. "Het kan ook zijn dat hij een hekel aan me heeft," aldus Kuiken, die overigens ook in het verleden van belangenverstrengeling is beschuldigd. Kuiken wil een eind maken aan al die verhalen over zelfverrijking: "Ik heb geen behoefte om zo geld van Landis te verkrijgen."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.