De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Daling dollar zet door

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De euro is bezig aan een opmars. Sinds maart is de Europese eenheidsmunt al 9% gestegen ten opzichte van de dollar, die snel aan vertrouwen verliest nu de twijfels over het economisch herstel in de VS toenemen. Dat herstel wordt vooral gefinancierd door de overheid, die met name meer militair materieel is gaan bestellen en voorraden heeft aangelegd. Van een opleving van de bedrijfsinvesteringen is nog geen sprake.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 13kb)

Maar de belangrijkste donderwolk boven de Amerikaanse economie is het hardnekkige tekort op de lopende rekening: de Amerikanen leven al jaren boven hun stand. Het verschil tussen import en export zal dit jaar vermoedelijk op het astronomische bedrag van $465 miljard uitkomen. Dat betekent dat de VS per dag $1,3 miljard aan fondsen uit het buitenland moeten aantrekken. De afgelopen jaren ging dat nog tamelijk moeiteloos, Amerikaanse aandelen, obligaties en zelfs hele bedrijven waren gewild bij buitenlandse investeerders. Vorig jaar harkte de VS nog $44 miljard per maand binnen, in de eerste twee manden van dit jaar stokte het gemiddelde op $14,6 miljard.

Een enquête onder fund-managers wijst uit dat in maart nog maar 22% van mening was dat in de VS de beste rendementen waren te halen in vergelijk tot andere investeringsregio's. In februari was dat nog 42%. Azië en Europa winnen daarentegen aan populariteit.

Niemand gelooft nog dat de eurozone krachtige groeipercentages zal gaan laten zien zoals de VS die in de jaren negentig hadden. Met een groei van 0,2% in het eerste kwartaal scheerde de EU langs een recessie, terwijl de prognoses voor het tweede kwartaal naar beneden zijn bijgesteld. Maar een stabiele groei zou te prefereren zijn boven de onzekerheid in de VS, dat na de Enron-affaire ook nog eens kampt met een vertrouwensbreuk. Bijkomend voordeel van een sterke euro is dat de eurozone de inflatie makkelijker in de hand kan houden, zodat de Europese Centrale Bank de rente laag kan houden.

Voor de wereldeconomie is het belangrijk dat de huidige valuta-ontwikkelingen geleidelijk gaan. Een te snelle appreciatie van de euro is slecht voor de export en dus het economisch herstel. Bovendien is een scherpe daling van de dollar rampzalig voor bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in de VS halen. En dat zijn nogal wat, zeker in Nederland. Onzekerheid troef dus.

Het is dan ook een teken aan de wand dat de goudprijs gisteren steeg naar het hoogste niveau in vijf jaar: goud vangt de twijfelaars op die uit de dollar willen maar nog niet in de euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.