De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQwest overleden,
maar AEX veert op

   
 

AMSTERDAM - KPNQwest overleden, UPC nog langer op de intensive care: de gevallen sterren van de nieuwe economie stonden gisteren op het Damrak nog eenmaal in de schijnwerpers - zij het met droevig nieuws. Beleggers hoorden het aan, lieten een enkele traan en gingen over tot de orde van de dag. De AEX-index sloot 0,9% hoger op 484,55.

Met dat resultaat werd nog iets goedgemaakt van de glijvlucht, die de index ook deze week weer had ingezet. Per saldo gingen een kleine acht punten verloren. Het lichte herstel, gisteren, was vooral te danken aan positief macronieuws uit de VS. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleek onverwacht hoger uit te vallen dan verwacht. Hoewel het hier een indexcijfer van de Universiteit van Michigan betrof (waaraan doorgaans minder waarde wordt toegekend), richtte de beurs zich op. De beter dan verwachte inkoopmanagersindex (een teken van economische groei) en dito cijfers over de fabrieksorders droegen hieraan ook hun steentje bij.

Onder de hoofdfondsen sprong uiteraard het drama rond KPNQwest frontaal in het oog. De handel in het aandeel werd tegen 13.30 gestaakt waarop na enige tijd de mededeling van het faillissement volgde. In de ochtenduren was nog driftig in het aandeel gehandeld als gevolg van een reeks al dan niet bevestigde berichten.

Zo meldde KPN dat een reddingspoging door de moedermaatschappijen (die samen 90% van de aandelen hebben) is stukgelopen op 'verzet' van Qwest. Het Nederlandse telecombedrijf wilde de kabelaar financieel steunen, zo verklaarde KPN-baas Ad Scheepbouwer tegen Planet Internet. KPN wilde op die wijze de kabelaar meer tijd geven om te herstructureren. Qwest zou in ruil voor steun echter teveel zekerheden hebben gevraagd. Aandeelhouders KPN leken opgelucht over het afketsen van de deal, wellicht onder het mom: save yourself - het fonds sloot 7,1% hoger op €4,70.

Aan het begin van de middag bereikte de markt het bericht dat het Amerikaanse AT&T op KPNQwest zou azen. Het telecombedrijf zou volgens geruchten een bod van $200 miljoen hebben uitgebracht voor het in surseance verkerende bedrijf. De melding dat AT&T voor $2,25 miljard aandelen gaat uitgeven (om het resterende 69%-belang in AT&T Canada te verwerven) gaf nog meer ruimte voor speculaties.

De koers van KPNQwest danste door alle nieuwtjes op en neer, om in het laatste halfuur voor de opschorting terug te zakken. De handel werd op een koers van €0,31 (+3,3%) gestaakt. Beursorganisatie Euronext Amsterdam heeft intussen laten weten dat het fonds per 6 juni uit de AEX-index wordt gehaald. De waarde van 'vedergewicht' KPNQwest in de index wordt vanaf die dag herverdeeld onder de overige hoofdfondsen. Maandag wordt de handel in het aandeel hervat.

Het al uit de AEX-index gezette UPC meldde vanaf het strafbankje dat het van de banken en moederconcern UGC opnieuw meer tijd heeft gekregen om aan de renteverplichtingen te voldoen. Het kabelbedrijf moest eigenlijk begin maart €113 miljoen aan rente op obligaties betalen, maar heeft aan die verplichting niet voldaan. De betalingstermijn is toen verlengd naar 4 juni, en nu dus weer tot 17 juni. In de tussentijd onderhandelt UPC verder met de obligatiehouders over een fikse schuldsanering. Het bedrijf wil dat de obligatiehouders voor €7,5 miljard aan schuldpapieren omzetten in nieuwe aandelen. De obligatiehouders zouden in dat geval hun geld vrijwel zien verdampen. Het alternatief lijkt evenmin aantrekkelijk: namelijk een faillissement. De onderhandelingstafel blijft dus nog even in trek. UPC sloot 8,3% hoger op €0,13.

In de tech-sector profiteerde een reeks fondsen van het nieuws dat de mondiale verkoop van halfgeleiders in april met 3,1% is gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. De groei bevestigt daarmee de opgaande lijn die in het eerste kwartaal van dit jaar was ingezet. Vooral de mobiele telefonie-industrie was verantwoordelijk voor de afzetgroei. De voorzitter van de Semiconductor Industry Association (SIA), die de cijfers gisteren bekendmaakte, zei voor de rest van 2002 een verdere bescheiden groei te verwachten. ASML, maker van chipmachines, klom 5,3% op €20,46. Andere fondsen die omhoogklommen op het nieuws waren ASMI (+1,9% op €21,15), CMG (+4% op €2,08) en Philips (+3,9% op €33,34).

Het aandeel Laurus en sloot 22% hoger op €1,38.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.