De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Brits volksfeest voor 'gouden' koningin

door Willem Kool

   
 

door Willem Kool LONDEN - Vier loodzware dagen van feesten, concerten, partijen, diners, processies en pompeuze parades, wachten vanaf vandaag koningin Elizabeth. Op 1700 plekken in de wereld - onder meer in Antarctica, Nepal, Canada en Spitsbergen - zullen speciale toortsen worden ontstoken om haar 50-jarig regeringsjubileum te vieren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x279, 29kb)
Assistent-koetshersteller David Evans legt de laatste hand aan de Golden State Coach. (Foto: REUTERS)
Vrijwel alle hotels zijn volgeboekt in de Britse hoofdstad, terwijl sinds gisteravond scherpschutters hun posities in het centrum op daken hebben ingenomen om de liefst 48 leden tellende koninklijke familie te beschermen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat driekwart van de Britten de komende vrije dagen het Golden jubilee van Elizabeth viert. Leek de belangstelling begint dit jaar nog maar matig, nu praten de Britten behalve over het WK voetbal nergens anders meer over.

Londen is onbetwist het middelpunt van de festiviteiten. Het centrum, dat gedeeltelijk voor verkeer is afgesloten, zal miljoenen mensen opvangen. Op grote schermen worden alle manifestaties en concerten vertoond voor diegenen, die geen kaartjes hebben kunnen bemachtigen. Vanavond begint het spektakel met een klassiek concert in de tuin van Buckingham Palace.

Maandagavond heeft daar een popconcert plaats met alle beroemdheden uit de Britse muziekindustrie. Paul McCartney, Cliff Richard, Ozzy Osbourne, Will Young, Atomic Kiten, Tony Bennett, Tom Jones en onder meer Elton John treden op.

Aan het eind zal koningin Elizabeth met prins Philip en haar zoon prins Charles en kleinzonen prins William en prins Harry op het podium verschijnen voor een swingende afsluiting. Er zal een gigantisch vuurwerk worden afgestoken vanaf het dak van het paleis.

Het is de eerste keer dat de koningin haar reusachtige privé-tuin in hartje Londen voor het publiek openstelt. Ruim twee miljoen Britten wilden deze twee concerten bijwonen. Er is slechts plaats voor 12.000 mensen. De BBC zendt alles rechtstreeks op tv uit.

Dinsdag volgt de koninklijke processie. Koningin Elizabeth rijdt in de in 1762 ontworpen gouden koets die door acht paarden wordt getrokken naar de St. Paulskathedraal voor een speciale viering. De koets is voor het laatst in 1977 gebruikt bij haar zilveren regeringsjubileum. Verder komt deze alleen van stal als een nieuw staatshoofd wordt gekroond.

Parelzwaard

De koets houdt op Temple Bar in de Londense City halt voor een plechtigheid die al sinds 1215 wordt uitgevoerd: de overhandiging van het 'parelzwaard' aan de vorst. Na de mis en de lunch neemt de koningin 's middags een grootse parade af van duizenden militairen, 4000 kunstenaars en artiesten, 2500 carnavalsvierders, 5000 zangers en zelfs een vertegenwoordiging van Hell's Angels op motoren.

Iets voor zessen zal een Concorde met het beroemde stuntteam van de Red Arrows in formatie over Londen vliegen om een koninklijke luchtvaartgroet te brengen. Aan deze zogenoemde 'Fly Past' nemen ook het gigantische luchttransportvliegtuig C-17 en andere straaljagers deel.

De acht miljoen euro aan kosten van het Golden Jubilee zijn door sponsors opgebracht. De regering heeft nergens subsidie voor gegeven. Koningin Elizabeth heeft zelf diep in de privé-buidel getast, hetgeen tot speculaties heeft geleid dat zij ondanks een privé-vermogen van 400 miljoen euro voor het eerst in haar leven rood zou staan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.