De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Afwezige keizer Japan bruuskeert Korea

Van onze correspondent

   
 

SEOEL - Zuid-Korea verzorgt de aftrap, Japan het eindsignaal. Een mooiere manier om een einde te maken aan tientallen jaren vijandigheid tussen de twee landen was er niet, volgens de organisatoren van de wereldkampioenschappen voetbal. Maar de Japanse keizer Akihito liet het afweten bij de openingsceremonie gisteren in Seoel. Bij de Koreanen, die zich de Japanse bezetting nog goed kunnen heugen, viel dat niet in goede aarde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 13kb)
De Zuid-Koreaanse president Kim Dea-jung en de Japanse premier Koizumi. (Foto: REUTERS)
In plaats van de keizer zat de Japanse premier Koizumi op de tribune naast de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung. Het keizerlijk paleis werd vertegenwoordigd door prins Takamado, een neef van keizer Akihito, en zijn vrouw prinses Hisako.

Hoewel Takamado het eerste lid is van de Japanse keizerlijke familie dat sinds de Tweede Wereldoorlog een officieel bezoek brengt, had president Kim Dae-jung op een hogere afvaardiging gehoopt. Een bezoek van keizer Akihito had een historische kans kunnen zijn om een begin te maken met een nieuwe relatie tussen de twee landen.

Japan treuzelde om toestemming te geven vanwege een aanhoudend anti-Japans sentiment in Zuid-Korea. Tokio wilde eventuele beschamende taferelen rondom de keizer uit de weg gaan en verdedigde zijn beslissing om Takamado te sturen met de verklaring dat hij de meest geschikte persoon voor de afvaardiging was. Takamado is namelijk erepresident van de Japanse voetbalbond.

Excuses

Voor veel 'gewone' Koreanen maakt het echter niet uit wie van het keizerlijk paleis Seoel bezoekt. In de ogen van de bevolking heeft Japan nooit voldoende excuses aangeboden voor zijn misdaden tijdens de bezetting van de omringende landen. Korea viel onder Japanse koloniale heerschappij van 1910 tot 1945. Zolang er geen excuus komt, is niemand welkom. "Of het nou de keizer, zijn neef of zijn grootvader is, voor mij is niemand welkom", zei de 53-jarige Bae Jong-tae.

Takamado maakte toen hij afgelopen woensdag in Zuid-Korea aankwam nog wel een gebaar door een bezoek te brengen aan de Nationale Begraafplaats. Hij legde er een krans voor de doden die vielen in de Koreaanse Oorlog.

Het anti-Japanse gevoel bereikte vorig jaar een hoogtepunt, toen een aantal Zuid-Koreanen het topje van hun pink afhakten uit protest tegen een bezoek van Koizumi aan een omstreden oorlogsmonument.

Kim Dae-jung en Koizumi kwamen maart dit jaar overeen om de bilaterale relatie weer terug op het goede spoor te brengen. Die goede voornemens duurden precies een maand, totdat Koizumi een maand later Seoel opnieuw een klap in het gezicht gaf door een tweede bezoek aan het oorlogsmonument.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.