De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kruisvaarder Bono op missie in Afrika

door Ruud Mikkers

   
 

door Ruud Mikkers AMSTERDAM - Rockster Bono sloot gisteren samen met de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill een rondreis van twaalf dagen door Afrika af. Als een ware kruisvaarder tegen de armoede trok de U2-voorman door 's werelds armste continent met maar één gedachte in het achterhoofd: Afrika uit het slop halen. De reis heeft weinig concreets opgebracht maar Bono houdt hoop. "Minister O'Neill is meer dan een pak en een das. Hij heeft hart en hersens."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Rockster Bono danst in de Oegandese hoofdstad Kampala met een wees. (Foto: REUTERS)
De twee mannen uit twee totaal verschillende werelden, de glamourwereld van rock 'n roll tegenover de grijze politiek, met in hun kielzog een karavaan journalisten, deden in bijna twee weken vier landen aan. De tocht voerde van Ghana, naar Zuid-Afrika, Oeganda en eindigde in Ethiopië. De problematiek was overal hetzelfde: aids en armoede.

De Ier Bono, echte naam Paul Hewson, is serieus begaan met het lot van de Afrikanen. Ten tijde van Live Aid in 1985 werkte hij samen met zijn vrouw vijf weken in een Ethiopisch weeshuis. Bono weet zijn toehoorders te bespelen. Hij slaat ze simpelweg met indrukwekkende cijfers om de oren. "In de afgelopen tien dagen van onze trip door Afrika zijn 55.000 mensen aan aids gestorven, hebben de Afrikanen 400 miljoen dollar aan schulden moeten aflossen, voornamelijk aan het IMF en de Wereldbank, en hebben 14.000 moeders het hiv-virus doorgegeven aan hun ongeboren kind", aldus Bono woensdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Dossiervreter Bono wist met zijn indrukwekkende feitenkennis al heel wat geld los te peuteren. Hij bezocht alle groten der aarde, van president Bush tot de paus en Microsoft-topman Bill Gates. Toen hij in april van dit jaar in Washington was om geld bij elkaar te bedelen, kreeg hij zelfs de oerconservatieve senator Jesse Helms aan het huilen met een bijbelcitaat. Bono kent zijn klassieken en weet ze te gebruiken. "Er staat zoveel op het spel dat ik zelfs met satan zou lunchen", zei Bono na een ontmoeting met Bush die hem op kritiek was komen te staan van collega U2'er Edge.

O'Neill toonde zich meerdere malen diep onder de indruk over wat hij in Afrika aantrof. Donderdag werd in Ethiopië een ziekenhuis en een kindertehuis bezocht. Tientallen dakloze zieken, kinderen en aids-patiënten stonden langs de route. "Dit is een plek van liefde en vreugde, waar mensen samenwerken en iedereen waardig en respectvol wordt behandeld", sprak een zichtbaar geroerde O'Neill.

Bono toonde zich gematigd positief over het eindresultaat van de reis. "We praten, we brengen argumenten naar voren en we vechten. Ik hou ervan om met dit soort mensen om te gaan", zei hij over O'Neill. De minister van Financiën, oud-zakenman en miljonair, verklaarde dat de VS Afrika wel willen helpen, maar dat de hulp op effectieve wijze gebruikt dient te worden. "Iedere dollar hulp moet een tastbaar resultaat laten zien", aldus O'Neill, die meent dat te veel buitenlandse hulp aan de strijkstok van corrupte regimes blijft hangen. Hij is heilig overtuigd van het effect van vrije handel.

De popster hekelt echter de handelsbarrières die de zwakke Afrikaanse economieën belet de concurrentie met het Westen aan te kunnen gaan. "Geen vrije handel, maar eerlijke handel." Dat de VS juist deze week de subsidies aan de eigen boeren met liefst 50 miljard dollar verhoogden kwam dan ook hoogst ongelukkig uit. Het bedrag is ongeveer gelijk aan de hulp die rijke landen jaarlijks doneren aan het arme zuiden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.