De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 1 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Turkije op matje voor Alanya-rel

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het driedaagse bezoek van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Turkije, dat woensdag zou beginnen, staat op losse schroeven na de vrijlating van Hakan K.

De Nederlandse regering is laaiend over de snelle vrijlating van K., een van de daders van het verkrachtingsdrama in Alanya in 1995 waarvan drie Nederlandse vrouwen het slachtoffer werden. Een van hen, Marijke van Dijk, overleefde de afschuwelijke gebeurtenis niet.

VVD-minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft de telefoon gegrepen om zijn Turkse collega Çem om uitleg te vragen en hem zijn grote verontwaardiging over te brengen. "Dit is schokkend, ik ben er zeer door ontdaan", zei Van Aartsen gisteren. Hij verwacht maandag een reactie van Turkse kant.

Pas daarna zal besloten worden of het bezoek dat kroonprins Willem-Alexander samen met Van Aartsen volgende week aan Turkije zal brengen, ook echt doorgaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde daar gisteren niet op vooruit lopen. "We willen eerst precies weten hoe de zaak in elkaar zit", aldus een woordvoerster van het ministerie. De Rijksvoorlichtingsdienst toonde zich gisteren verrast door het krachtige signaal van Buitenlandse Zaken.

Om de Nederlandse afschuw over te brengen is ook de Turkse ambassadeur in Nederland gisteren op het matje geroepen. Daarnaast heeft de Nederlandse ambassadeur in Ankara de zaak aangekaart bij de Turkse regering. "Nederland neemt dit zeer hoog op", aldus Van Aartsen. "Deze vrijlating is afschuwelijk voor de familie van de slachtoffers."

Hakan K. werd drie keer voor levenslang veroordeeld voor moord op de Nederlandse Marijke van Dijk en verkrachting van twee van haar vriendinnen in 1995. Onlangs werd hij na zeven jaar celstraf vanwege een amnestiewet vervroegd vrijgelaten. Hoe dat kan is een raadsel, want verkrachters zijn van de amnestieregeling uitgesloten.

Een Turkse cameraploeg liep Hakan deze week toevallig tegen het lijf. Ook drie andere mannen werden voor hun aandeel in het verkrachtingsdrama veroordeeld. Onduidelijk is of ook zij inmiddels op vrije voeten zijn gekomen.

De kroonprins en prinses Máxima zouden volgende week in Istanboel de officiële opening verrichten van het Palais de Hollande, het onderkomen van het Nederlandse consulaat-generaal en de consul-generaal.

Zie verder pagina 5



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 1 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.