SEOEL - Het enige wat ontbrak was een matpartij. Voor de rest had de warming-up voor het 53ste FIFA Congres alles van een opstand. Er werd geschreeuwd, gescholden en gevloekt. Intussen stond Sepp Blatter erbij en keek ernaar. De president van de wereldvoetbalorganisatie had dit 'Extraordinary FIFA Congress' nota bene op de agenda gezet om alle twijfel rond zijn financiële huishouding weg te nemen; in plaats daarvan was de breuk binnen de FIFA compleet.
|
Sepp Blatter en zijn concurrent voor het FIFA-voorzitterschap Issa Hayatou. (Foto: REUTERS)
|
Verblind door de jacht die zijn rechterhand Michel Zen-Ruffinen en leden van het Uitvoerend Comité op hem hadden geopend, trachtte Sepp Blatter vooral de 'derde-wereldlanden' tegen het rijke Europa uit te spelen. Het speciale congres, dat daags voor de vandaag te houden FIFA-presidentsverkiezingen duidelijkheid had moeten verschaffen omtrent beschuldigingen van mismanagement en corruptie binnen de grootste sportorganisatie ter wereld, schoot aldus z'n doel voorbij.
Terwijl het op de vroege ochtend in Seoel nog zo vrolijk was begonnen. Maar nadat Sepp Blatter het congres had geopend, met het verzoek om vlak voor het WK 2002 vooral 'fair play' te betrachten, zette Michel Zen-Ruffinen (secretaris-generaal van de FIFA) de aanval in door geen verantwoordelijkheid te willen dragen voor de besluiten die tijdens de zitting genomen zouden worden. "Door de president en financieel directeur is wezenlijke informatie niet naar mij doorgespeeld. U krijgt straks een financieel rapport onder ogen, waar ik als secretaris-generaal buiten gehouden ben. Als eerste verantwoordelijke man voor de FIFA-administratie kan ik daar geen genoegen mee nemen."
Vervolgens liet Michel Zen-Ruffinen weten, dat 54 van de 204 FIFA-leden de beslissingen, die tijdens de speciale zitting genomen zouden worden, niet zouden erkennen. Door deze aftrap zag Sepp Blatter zijn hoop vervliegen, om daags voor het officiële FIFA Congres groen licht voor zijn financieel beleid te krijgen.
Vanaf dat moment ging de trukendoos wagenwijd open. Te beginnen met het huishoudboekje van Urs Linzi (financieel directeur FIFA), die maar liefst anderhalf uur de tijd nam om te beweren dat de wereldvoetbalfederatie een financiële reserve van 567 miljoen euro heeft en het afgelopen jaar zelfs een winst van 70 miljoen maakte. Een bewering die volledig haaks stond op de bevindingen van de speciale onderzoekscommissie, die juist een schuldenlast van 280 miljoen euro had geconstateerd.
Duidelijkheid daarover zou de rondvraag moeten brengen, waarvoor Sepp Blatter twee uur had uitgetrokken. Met name vanuit de Europese hoek werd het nodige vuurwerk verwacht, ondermeer via KNVB-bondsvoorzitter Jeu Sprengers, die als penningmeester van de UEFA bij de FIFA inzage in sommige cijfers had gekregen. Alleen zou het zover nooit komen. Sepp Blatter liet achtereenvolgens de vertegenwoordigers van Jamaica, Libië, Papoea Nieuw-Guinea, Iran, Italië, Colombia, Cayman Islands, Seychellen en India de twee uur volpraten. Op een enkele uitzondering na hielden al deze 'pro-Blatter-landen' complete pleidooien om de kleine Zwitser vandaag als president te herkiezen. Hier was duidelijk sprake van een opgezet scenario.
Ook volgens Jeu Sprengers. "Ik heb van tevoren mijn vragen bij Blatter kenbaar gemaakt. Hij wist dus precies wat ik de accountants en zijn financieel directeur ging vragen. Het is daarom heel opvallend, dat iedereen die concreet iets over de cijfers van Urs Linzi wilde weten, niet aan het woord is gekomen."
Want tot verbijstering van alles en iedereen hield Sepp Blatter het na exact twee uur voor gezien. Zelfs het voorstel van Noorwegen om tenminste David Will, hoofd van het onderzoekscommissie, het woord te geven werd door de FIFA-preses afgewezen. Toen daarna Chung Mong-Joon, hoofd van de organisatie van het WK 2002, dit verzoek herhaalde, besloot Sepp Blatter opnieuw niet thuis te geven.
Toen barstte de bom. Op het podium gingen de vice-voorzitters David Will en Issa Hayatou (afgevaardigde Afrika en vandaag tegenkandidaat van Sepp Blatter) tekeer tegen 'hun' president, terwijl zich in de zaal een gênante Poolse landdag ontwikkelde. Alles en iedereen maakte ruzie met elkaar. Intussen lieten UEFA-president Lennart Johansson, David Will, Chung Mong-Joon, Issa Hayatou en vele anderen weinig heel van Sepp Blatter. Zijn rechterhand Michel Zen-Ruffinen ging daarin nog het verst: "Vandaag is bewezen, dat de FIFA geen familie meer is. De organisatie moet weer helemaal vanaf de bodem worden opgebouwd. De huidige situatie is dramatisch. Ook omdat mensen de waarheid niet vertellen. Dezelfde mensen die steeds roepen, dat iedereen zich aan de spelregels moet houden, terwijl ze die zelf aan hun laars lappen."
Jeu Sprengers kwam daarna met een voor Sepp Blatter zeer vervelende reactie. De KNVB zal vandaag zowel mondeling als schriftelijk aangeven, zich te distantiëren van de cijfers die door Urs Linsi en Sepp Blatter aan het FIFA Congres worden aangereikt. De bondsvoorzitter: "Mocht de FIFA bankroet gaan, dan kunnen de schuldeisers hun claims ook bij de leden neerleggen. Alleen pas ik ervoor, om de KNVB straks voor de schulden van anderen op te laten draaien. Die verantwoordelijkheid valt juridisch weg, als je vooraf schriftelijk hebt aangegeven dat je niet akkoord met het budget gaat."
De actie van Nederland zal door diverse andere FIFA-leden worden gevolgd. Alleen vormen zij wel de minderheid. In dat opzicht heeft Sepp Blatter de 'kleine landen' zo om zijn vingers gewonden, dat zijn herverkiezing vandaag desondanks niet ter discussie staat. Het wachten voor zijn tegenstanders is daarom op het gerechtelijk onderzoek, waar een deel van het Uitvoerend Comité bij de rechtbank in Zürich om verzocht heeft. Als via de juridische weg bewezen wordt, dat Sepp Blatter zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, dan dient hij alsnog als president af te treden en moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.
Maar voordat het zover is, heeft het voetbal alweer veel te veel schade geleden.