De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Handelsvloer beschermt
Nuon tegen producenten

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Distributiebedrijf Nuon produceert zelf nauwelijks meer energie. Om niet ten prooi te vallen aan de grillen van binnen- en buitenlandse stroomproducenten besloot Nuon ruim een jaar geleden voor tientallen miljoenen euro's een handelsvloer op te zetten. Inmiddels wordt hier 24 uur per dag, zeven dagen in de week door in totaal ruim 200 man koortsachtig geprobeerd de stroom voor de meest voordelige prijs in te kopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 39kb)
Op de trading floor proberen handelaren de energievraag in kaart te brengen.
"Achteraf gezien hadden we beter één energiecentrale kunnen houden", geeft Jogchum Brinksma, verantwoordelijk voor de stroominkoop, ruiterlijk toe. Hij doelt onder meer op de verkoop van het 50% belang in het productiebedrijf Epon in 1999. "Want als nu bijvoorbeeld de temperatuur boven de twintig graden komt, slaan alle airconditioners in Nederland aan. Dan zie je op een monitor op de handelsvloer ook gelijk een explosie van de vraag naar stroom. Als we zelf nog veel energie hadden geproduceerd hadden we het uit een eigen centrale kunnen halen. Nu moeten we het bij een ander inkopen en op zijn zachtst gezegd merk je dan dat je flink wordt uitgewrongen."

De zogeheten trading room van Nuon moet er voor zorgen dat het bedrijf voor zo min mogelijk van dergelijke onaangename verrassingen komt te staan. Op de handelsvloer houden meteorologen nauwlettend de weersbewegingen in de gaten. Hier komen ook de verbruikgegevens van zo'n 8000 klanten binnen en wordt de kolen- en gasprijs in kaart gebracht.

"Al deze gegevens worden elke vijftien minuten op een hoop gegooid", legt Brinksma uit. "Aan de hand daarvan maken we een voorspelling van de energievraag voor de komende uren. Ook houden we het aanbod in de gaten. Als bijvoorbeeld de kolenprijs keldert, weten we dat bij sommige energieproducenten op korte termijn de stroom goedkoper wordt. Daar anticiperen we dan op door in te kopen."

Op de vloer zitten tientallen vooral jonge mensen naar verschillende computerschermen te staren. Aan de muur hangen meerdere televisies en platte monitoren waarop gegevens verschijnen die van cruciaal belang zijn voor de handelaren. Per telefoon kopen zij stroom in uit onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken. Ook handelen zij op de Amsterdamse stroombeurs APX en betrekken energie van de vier Nederlandse energieproducenten, waarvan er drie inmidels in buitenlandse handen zijn.

Directeur Ron Langenkamp van de divisie Energy Trade & Wholesale steekt zijn trots niet onder stoelen of banken als hij over de met technologie overladen ruimte praat. "We hebben hier energiehandelaren uit Londen over de vloer gehad en die waren echt onder de indruk."

Toch wil de Texaan, die voorheen bij Reliant werkte, nog niet op zijn lauweren rusten. Hij wil fors uitbreiden in met name Duitsland en België. "Hiervoor hebben we kapitaal nodig, daarom ben ik ook voorstander van privatiseren zodat we naar de beurs kunnen. Ik weet ook wel dat dat er gezien de politieke situatie niet echt in zit maar dat zou voor Nuon het beste zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.