AMSTERDAM - Jurassic Park wordt werkelijkheid met het weer tot leven brengen van de 70 jaar geleden uitgestorven Tasmaanse tijger. Een onderzoeksteam van de afdeling Evolutiebiologie van het Australisch Museum in Sydney is erin geslaagd om dna te isoleren uit het bot, spantweefsel, beenmerg en gedroogd spierweefsel van de laatste Tasmaanse Tijger die in 1936 in gevangenschap stierf.
|
Tasmaanse tijger (Foto: AP)
|
De meest belangrijke doorbraak is het repliceren van individuele genen van de tijger met behulp van een geavanceerde techniek. Deze zogenaamde PCR-methode toont aan dat het dna onbeschadigd is. Er is geen reden om aan te nemen dat deze genen niet zouden werken in een levende cel.
"Het Australisch Museum is absoluut opgetogen over deze nieuwe, belangrijke doorbraak in het kloonproject", zegt professor Mike Archer, directeur van het Australisch Museum.
De volgende stap is het maken van grote hoeveelheden kopieën van alle genen van de tijger, zodat deze gebruikt kunnen worden voor het construeren van synthetische chromosomen. Het documentairekanaal Discovery Channel doet op 7 juli in een wereldpremière verslag van de opmerkelijke poging van de wetenschappers en laat niet eerder vertoonde beelden zien van de Tasmaanse Tijger. De film toont ook exclusieve beelden van de extractie van het weefsel, het verwerken van het dna en de volgende stappen van het genetisch constructiewerk dat het klonen van de Tasmaanse Tijger tot werkelijkheid zou kunnen maken.