De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 26 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verkiezingen kwakkelend Italië vuurdoop Berlusconi

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een Italiaanse vrouw bestudeert in een dorpje nabij Milaan de namen van de kandidaten op de kieslijst. (Foto: EPA)
ROME - De Italiaanse mediatycoon Silvio Berlusconi won ruim een jaar geleden de landelijke verkiezingen. Gisteren en vandaag gaan 12 miljoen Italianen naar de stembus om een nieuwe burgemeester of provinciebestuur te kiezen. Gezien de penibele situatie van de Italiaanse economie zijn deze verkiezingen een vuurdoop voor de zittende premier.

Volgens gegevens van het Italiaanse bureau voor statistiek Istat is het Bruto Nationaal Product (BNP) de eerste drie maanden van dit jaar met nauwelijks 0,2% toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De industriële productie is in maart met maar liefst 7,6% afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De afgelopen vijf jaar waren de cijfers nog nooit zo slecht geweest.

Volgens voorspellingen van de Istat groeit de economie in de komende trimesters tussen de 0,5% en 1%, veel minder dus dan de door de regering beoogde 2,3%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Silvio Berlusconi (Foto: REUTERS)
Premier Berlusconi relativeert de negatieve resultaten door te beweren dat het economisch herstel al in volle gang is. Toch zullen de belastingverlichtingen, die een economische impuls aan het land moeten geven, pas volgend jaar beginnen.

Voor de ondernemingen duurt het nog even voordat er belastingverlichting kan plaatsvinden. De minister van Financiën, Giulio Tremonti, heeft als rechtvaardiging voor het wachten het Duitse voorbeeld genoemd, dat ook een paar jaar voor de hervorming nodig had. Bovendien beweert de minister dat de vorige centrumlinkse regering een enorm begrotingstekort heeft achtergelaten zodat de huidige regering voorlopig weinig speling heeft.

De privatisering verloopt verder erg langzaam. Het elektriciteitsbedrijf Enel en het gasbedrijf Eni zijn nog steeds niet volledig geprivatiseerd en de aandelen van de vliegmaatschappij Alitalia zijn nog voor de meerderheid in handen van de staat.

Door de belangenverstrengeling waarin Berlusconi als premier en mediatycoon verkeert, blijven bepaalde maatregelen die hij neemt altijd verdacht. Een wet die belasting op erfgoed tot het minimum reduceert, werd al gauw geïnterpreteerd als een tegemoetkoming aan de kinderen van Berlusconi, die klaarstaan om het gigantische media-imperium Fininvest van hun vader over te nemen.

Ondertussen blijft het verschil tussen de welvaart in Noord- en Zuid-Italië groot. De werkloosheid onder jongeren in het zuiden is vaak hoger dan 50%, in het noorden van het land is het onder de 10%.

Ook blijft de flexibiliteit op de arbeidsmarkt erg gering. Een van de economische maatregelen die minister Tremonti wil nemen om de flexibiliteit te stimuleren, is de afschaffing van artikel 18 van het arbeidersstatuut, dat stelt dat niemand zonder geldige reden kan worden ontslagen. Anders kan deze naar de rechter stappen en is de werkgever verplicht hem weer in dienst te nemen. Deze regel geldt alleen voor een bedrijf waar meer dan vijftien mensen in dienst zijn, bij agrarische bedrijven vijf.

Dat betekent in de praktijk dat bedrijven die minder werknemers in dienst hebben vaak liever geen extra mensen aannemen, omdat ze dan niet meer van ze af kan. Het artikel 18 remt daarmee groei van kleine bedrijfjes.

Door de afschaffing van dit artikel hoopt de regering-Berlusconi dat bedrijven jongere werklozen makkelijker in dienst nemen om te groeien. De regering-Berlusconi rekent met deze verandering op 300-400 duizend extra arbeidsplaatsen.

De nummer één vakbond in Italië CGIL organiseerde in maart een van de grootste naoorlogse demonstraties als protest tegen het plan van het kabinet. In april brak een massale acht uur durende staking in het land uit. Het zal de regering door de weerstand van de vakbonden en de linkse oppositie nog veel moeite kosten om deze maatregel door te zetten. Na de verkiezingen van vandaag weet de mediatycoon of hij wordt afgerekend op de tegenvallende economische prestaties of dat hij nog kan rekenen op het vertrouwen van het Italiaanse volk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 26 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.