De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schadefonds-wegwijs misdrijfslachtoffers
   
 

door Gijsbert Termaat AMSTERDAM - Slachtoffers van geweld zijn na het misdrijf minder kansloos dan meestal wordt vermoed. Een speciaal project van het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft er inmiddels toe geleid dat het aantal mensen dat zich meldt om een schadevergoeding in een jaar tijd is vertienvoudigd.

"Het bleek dat slachtoffers de weg naar ons moeilijk wisten te vinden. ", zegt Frans Nijhof van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het project dat het fonds in gang zette met de politie Amsterdam-Amstelland en Bureau Slachtofferhulp leidde tot een stormloop op aanvraagformulieren voor een schadevergoeding. Er meldden zich 650 gedupeerden, terwijl dat er een jaar eerder nog 66 waren.

Formulier

Iedereen die in Amsterdam op straat wordt beroofd en daar aangifte van doet, krijgt een brief thuis van hoofdcommissaris Jelle Kuiper, waarin hij het slachtoffer aanraadt zich te melden bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Daarbij wordt ook een aanvraagformulier voor een vergoeding gedaan.

,,Het blijkt dat dit een uitstekende methode is om mensen naar ons toe te verwijzen", zegt Nijhof, ,,en we sluiten dan ook niet uit dat dit project in alle politieregio's wordt ingevoerd waar veel straatroven worden gepleegd."

Overigens maken in Amsterdam lang niet alle slachtoffers gebruik van de mogelijkheid om smartengeld te claimen gezien het feit dat vorig jaar 4215 straatroven plaatsvonden. Wellicht heeft dat ook te maken met het feit dat de brief van de korpschef een paar weken na de roof wordt toegezonden, omdat mensen in de hectische periode vlak na het vaak traumatische incident niet bezig zijn met de financiële afhandeling van de roof.

Landelijk gezien had het fonds, dat valt onder het ministerie van Justitie, ook te maken met een stijging van het aantal slachtoffers dat zich meldde voor vergoeding. In 2001 dienden 4856 mensen daartoe een aanvraag in, een stijging van 33% ten opzichte van 2000, toen nog 3648 slachtoffers zich meldden. In 3024 gevallen van de aanvragen werd een beslissing genomen. Voor een schadevergoeding kwamen 2440 aanvragen in aanmerking. De enkelvoudige kamer van het schadefonds keerde gemiddeld 2208 euro uit, terwijl de meervoudige kamer gemiddeld 8242 euro uitkeerde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.