De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 24 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush luidt alarmklok:
ook Europa bedreigd

Van onze correspondent

   
 

en BERLIJN/MOSKOU - In een uitgebalanceerde toespraak voor het Duitse parlement in Berlijn heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren nadrukkelijk gewaarschuwd voor het gevaar van het internationale terrorisme. Hij riep de Europese bondgenoten op om hun verschillen opzij te zetten en de NAVO te hervormen tot een krachtige organisatie die de strijd tegen het terrorisme kan aangaan.

Bush nam ook een voorschot op zijn eerste bezoek aan Rusland, waar hij gisteravond arriveerde, door de nieuwe ontwapeningsovereenkomst met de Russen te karakteriseren als het definitieve einde van de Koude Oorlog. "Ik heb vertrouwen in Poetin. Amerika en Rusland zijn nu partners."

De langverwachte 'vriendschaps-top' tussen Bush en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin is echter in gevaarlijk vaarwater gekomen nadat Bush het Russische nucleaire beleid inzake Iran scherp had gekritiseerd. Volgens Bush draagt het Kremlin bij aan de verspreiding van het atoomgevaar in de wereld, doordat het meewerkt aan de bouw van een kerncentrale in Iran.

"Rusland dient zich zorgen te maken over de proliferatie in een land dat op een gegeven moment de Russen als vijand kan gaan beschouwen", waarschuwde Bush, vlak voor zijn vertrek uit Berlijn naar de Russische hoofdstad. "Als Iran over massavernietigingswapens beschikt die per raket kunnen worden afgevuurd, dan zal dat een probleem voor ons allen zijn, ook voor Rusland."

Gevarenzone

Voor het Duitse parlement had de Amerikaanse president, zonder Iran, Irak of één van de andere door hem tot 'schurkenstaten' bestempelde landen te noemen, duidelijk gemaakt dat ook Europa in de gevarenzone van het internationale terrorisme ligt.

"We staan samen tegenover een tegenstander die van geweld leeft. Terroristen haten democratie, vrouwen, joden, christenen en alle moslims die een andere mening zijn toegedaan. Ze pogen biologische, chemische en nucleaire wapens te bouwen en in te zetten. Wie deze dreiging negeert, zet miljoenen levens op het spel en maakt zich chantabel. Het gaat om de verdediging van de beschaving."

Op een persconferentie met bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) deed Bush de toezegging dat Amerika de bondgenoten vooraf zal consulteren, mocht militair ingrijpen noodzakelijk zijn. Hij verzekerde dat de VS geen concrete plannen hebben voor een aanval op Irak. Wel noemde hij de Iraakse leider Saddam Hoessein "een bedreiging voor de beschaving".

Bush werd in de Rijksdag ontvangen door Wolfgang Thierse (SPD), de voorzitter van de Bondsdag. Uiterlijk onbewogen luisterde Bush naar diens opsomming van pijnpunten in de transatlantische relatie, zoals het klimaatverdrag van Kyoto en de oprichting van een internationaal strafgerechtshof. De tienduizenden demonstranten die ook kritiek op Bush' beleid hebben, hielden het redelijk rustig in Berlijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 24 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.