De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 24 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VVD zwicht voor LPF/CDA

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De VVD is na lang wikken en wegen alsnog bereid om te onderhandelen over een coalitie met het CDA en de Lijst Pim Fortuyn (LPF).

De suggestie van de liberalen om te komen tot een minderheidskabinet van CDA en LPF met gedoogsteun van de VVD werd gisteren van tafel geveegd. "CDA en LPF willen geen verantwoordelijkheid nemen voor een dergelijke oplossing," aldus informateur Donner.

VVD-fractievoorzitter Zalm kondigde na ampel beraad met zijn fractie aan dat zijn partij met enige tegenzin vanwege de verkiezingsnederlaag toch meedoet aan de formatieonderhandelingen. "We doen alleen mee als we een groot deel van ons VVD-programma uit de onderhandelingen kunnen slepen," aldus Zalm, die sprak over een 'verstandsbesluit'.

Volgens Zalm was er geen andere keus. "CDA en LPF durfden niet of konden niet met zijn tweeën. De risico's qua stabiliteit waren te groot, de kersverse LPF-fractie is nog zonder ervaring en ze willen ons erbij hebben vanwege de deskundigheid op financieel en bestuurlijk terrein," aldus Zalm, die een links kabinet ook geen goed idee vindt. "Dat is niet in het belang van het land. Gesprekken daarover lopen op niets uit en het kost veel tijd. Het is niet voor niets dat links ervoor pleit dat de VVD in het kabinet moet ."

De wens van CDA-voorman Balkenende om te komen tot een summier regeerakkoord legt Zalm naast zich neer. "Ik wil precies weten waar ik aan toe ben als we in de coalitie stappen. Ik hoef geen lange verhalen, geen literatuur, maar wel lijstjes met concrete afspraken," aldus Zalm.

De VVD'er is nogal achterdochtig over de opstelling van het CDA in de Tweede Kamer. Zalm vermoedt dat de christen-democraten geneigd zijn om bij tijd en wijle linkse fracties te steunen. "Als ik verleid word, doe ik dat niet op de blauwe ogen. Zij willen ons graag hebben. Het CDA zou andere meerderheden in de Kamer kunnen zoeken."

Informateur Donner zei na een gesprek met de fractievoorzitters Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm dat "er programmatisch goede perspectieven zijn voor mogelijke samenwerking". Tijdens de bijeenkomst, die op verzoek van Zalm werd gehouden, kreeg de VVD-fractievoorzitter nul op het rekest over zijn idee van VVD-gedoogsteun voor een CDA/LPF-kabinet.

Zalm wil in de kabinetsformatie geen halfslachtige oplossingen. "Je kan beter een partij op een punt gelijk geven dan dat je met halfslachtige compromissen komt. Daar hebben we van geleerd.

Daar moeten we niet aan beginnen," aldus Zalm, die doelt op de compromissen die de VVD de afgelopen acht paarse jaren sloot over de wao en het asielbeleid.

Als de VVD zich had teruggetrokken uit de onderhandelingen, dan zou informateur Donner zijn opdracht hebben teruggeven aan koningin Beatrix.

Vandaag voert de CDA'er opnieuw gesprekken met de fractievoorzitters. Het is nog niet zeker of Donner ook de volgende fase in de formatie gaat leiden.

Volgens Zalm mag Donner blijven. "We hebben aan Donner een hele goede informateur," zegt de liberaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 24 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.