DEN HAAG - De ondernemingsraad (OR) van de Nederlandse Spoorwegen heeft een alternatief dienstrooster voor het gewraakte rondje om de kerk gemaakt.
De OR kiest voor een verdeling van de 'lusten en lasten' onder conducteurs en machinisten. In het model hoeven niet steeds dezelfde conducteurs en machinisten op te draaien voor problematische trajecten waar over het algemeen veel agressie heerst onder passagiers.
Bovendien rijden er in de plannen van de OR meer treinen en zou de dienstverlening en punctualiteit ook fors moeten verbeteren. Tenslotte is er voor het rijdend personeel in het nieuwe rooster veel meer ruimte voor variatie op het spoor.
Het alternatieve dienstrooster van de OR is totstandgekomen na een jaar van onderzoek en gesprekken met personeel. De opdracht volgde op het zogenoemde april-akkoord van vorig jaar. Directie, bonden en ondernemingsraad sloten 23 april 2001 vrede, waarmee een einde kwam aan maandenlange onrust en stakingen die het spoor in ons land dagenlang plat legden.
Gisteren heeft de OR het plan aan de NS-directie overhandigd. Wanneer de NS-top het rooster naast zich neerlegt, volgt een onafhankelijke arbitrage die beslist welk rooster het meest geschikt is. Het oordeel van deze commissie is bindend.
Volgens de OR is het gisteren gepresenteerde plan beduidend goedkoper dan het huidige rooster. Zo is er 2 procent minder mensen nodig om de treinen te laten rijden. Ook kan de NS meer reservepersoneel inzetten bij storingen waardoor er minder snel treinen uitvallen.
De OR meent dat de invoering van het rondje om de kerk vorig jaar de verhoudingen tussen personeel en directie heeft geschaad. Het alternatief kan volgens de personeelsvertegenwoordiging een ommekeer teweegbrengen, omdat het personeel zelf betrokken is geweest bij het ontwikkelen van het plan.
De directie van NS wil nog niet inhoudelijk reageren op het plan. "We moeten het eerst goed bestuderen", aldus een woordvoerder. Hij verwacht dat de directie in de eerste week van juli een reactie geeft.
De vakbonden zijn unaniem vol lof over het alternatief van de OR. Bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten noemt het plan goed voor het personeel en goed voor de klanten. "Het plan heeft bovendien een breed draagvlak door alle lagen van de NS heen", voegt W. Kusters van de CNV Bedrijvenbond toe. De directie kan volgens de werknemersorganisaties dan ook bijna niet om het voorstel heen.