De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 24 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kopers stellen
verhuizing uit

Van onze economische redactie

   
 

DELFT - Steeds minder gezinnen zijn van plan de komende twee jaar een andere woning te kopen. Van de 4,4 miljoen huishoudens met een bovenmodaal inkomen heeft nog maar een half miljoen serieuze plannen om de komende twee jaar verhuizen. Dat aantal lag twee jaar geleden nog op 700.000.

Dat blijkt uit een onderzoek van het aan de TU Delft gelieerde onderzoeksinstituut TB in opdracht van de NVB, de vereniging van projectontwikkelaars in Nederland.

Vooral ouderen en welvarende gezinnen met kinderen stellen het kopen van een huis steeds vaker uit. Dat hangt niet alleen samen met de minder florissante economische situatie, maar ook met het feit dat zij moeilijk een huis kunnen vinden dat aan hun wensen beantwoordt. Maar als zij toch hun droomhuis vinden, dan willen zij er ook flink voor betalen. Gemiddeld hebben zij 256.000 euro voor het volgende koophuis over met een uitloop naar 290.000 euro, als het huis echt aan alle wensen voldoet. Dat is 18 procent meer dan twee jaar geleden.

Doorstroming

Opvallend is dat er bij jongeren tot dertig jaar helemaal geen sprake is van een teruglopende neiging tot verhuizen. Maar omdat dit doorgaans de groepen zijn, die over het minste geld beschikken, ontstaat er volgens de NVB een ongewenste druk op de onderkant van de woningmarkt. Daarom moeten de gemeenten volgens de NVB een meer op doorstroming gericht volkshuisvestingsbeleid gaan voeren.

In dat kader vindt de NVB ook dat de bouwprogramma's meer moeten worden aangepast aan de wensen van de kopers. Zo bestaat momenteel 30 procent van alle nieuwe koopwoningen uit appartementen, terwijl slechts 14 procent van de huizenkopers zo'n woning wenst. Daardoor dreigt er nu een overaanbod te ontstaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 24 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.