De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 24 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eigen onderzoek ulv-vliegers
naar crash met F16

Van onze correspondent

   
 

VLEDDERVEEN - De ultralight-vliegers van vliegclub Westerwolde uit Vledderveen gaan een eigen onderzoek uitvoeren naar de botsing tussen een Belgische F16 en een lestoestel van de club. Bij de crash op 24 april boven het Groningse Sellingen kwamen de 36-jarige Belgische piloot L. Viaene en de 64-jarige bestuurder van het ultralight-vliegtuig Frits Lemmink om het leven.

De vliegclub heeft inmiddels een eis tot schadevergoeding van 100 tot 300 duizend euro ingediend bij het Belgische ministerie van Landsverdediging. De club wil compensatie voor het verloren gaan van het lestoestel en voor de gemiste opbrengst van lessen. Tevens wil de club een claim indienen voor de nabestaanden van het slachtoffer.

De Raad voor de Transportveiligheid, Defensie en de Luchtvaartpolitie onderzoeken het ongeluk momenteel, maar het bestuur van de club is een eigen onderzoek gestart om te voorkomen dat getuigenissen op de een of andere manier verdwijnen.

De ULV-club heeft inmiddels via haar website en in een krantenadvertentie getuigen van de crash opgeroepen om zich te melden. "Uit een aantal verklaringen blijkt dat de twee F16's voor de crash met elkaar aan het stunten waren. De vier ervaren Belgische piloten waren waarschijnlijk te veel met elkaar bezig en dat zou verklaren waarom zij het ultralight-vliegtuigje van Frits Lemmink over het hoofd hebben gezien", zegt voorzitter Piet van Luijt van de vliegclub.

De vliegclub wil de getuigenissen gebruiken om middels een civiele procedure de schade vergoed te krijgen. "Wij kregen een tip van iemand die in 1999 betrokken was bij een soortgelijk ongeval in Etten-Leur. Een van de belangrijkste aanbevelingen was dat we zelf op onderzoek moesten uitgaan", aldus Van Luijt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 24 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.