DEN HAAG - "De slaap van tevredenheid is voorbij voor de politiek. Het wordt tijd voor duidelijke afspraken waarbij burgers en bedrijfsleven zicht krijgen op wat er precies met hun belastinggeld gebeurt." Voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW kon gisteren niet genoeg benadrukken dat acht jaar Paars een "slechte ervaring was voor ondernemers".
|
Jacques Schraven (r) en Hans de Boer ... prestatie- contract past bij politieke vernieuwing ...
|
Hij zei dit tijdens de presentatie van een open brief 'Werken aan een sterk fundament' aan de toekomstige kabinetsformateur. Mede namens MKB-Nederland en landbouwkoepel LTO-Nederland acht Schraven de tijd rijp dat een nieuw kabinet aan prestatiecontracten wordt gebonden.
MKB-voorzitter Hans de Boer formuleerde het als volgt: "De verminderde economische omstandigheden en de beweging in de samenleving rechtvaardigen duidelijke afspraken waar de regering op afgerekend kan worden." De werkgevers willen met een nieuw kabinet voor de komende vier jaar duidelijke afspraken maken op onder meer het gebied van milieu, ruimtelijke ordening, infrastructuur en lastenverlichting. Deze wens is deels gestoeld op frustraties rond de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven. "Acht jaar geleden werd ons 25% minder lasten beloofd. Paars I realiseerde nog een daling van 6%, met Paars II zijn de lasten eerder toegenomen. Neem bijvoorbeeld de belasting op het woon-werkverkeer. We hebben ons suf gelobbyd. Maar ze hebben ons alleen gehoord en er niks mee gedaan", klaagde Schraven.
Een nieuw kabinet moet "dapper zijn, de huidige samenleving vraagt hierom", vervolgt hij. Ministers moeten zich committeren aan duidelijk omschreven doelstellingen. "Bijvoorbeeld wat betreft de criminaliteit, uitval in het onderwijs, de files en de wachtlijsten." Enerzijds moet dit uitmonden in prestatiecontracten met de samenleving afgesproken in het regeerakkoord, anderzijds moet de overheid in de publieke sector instellingen en organisaties tot betere prestaties dwingen. Schraven erkent dat de politiek zijn nek dan ver uitsteekt. "Prestatiecontracten zijn natuurlijk wel gevaarlijk. Je moet immers wel verantwoording afleggen als je de afspraken niet nakomt."
Volgens de werkgevers verdient verder de teruglopende economie meer aandacht. Ondernemingen moeten meer ruimte krijgen om te kunnen groeien door betere infrastructuur, lastenverlichting en minder regelgeving. "Als de economische groei ook maar 1% lager uitkomt dan verwacht, loopt de overheid jaarlijks al €2 miljard mis", waarschuwde Schraven.
Volgens De Boer moet het motto van het nieuwe kabinet "doen, doen en nog eens doen" worden. Vooral omdat volgens de werkgevers ook veel werk is te verzetten in de zorg, het onderwijs en op het gebied van criminaliteit.
De lijn van het "behoedzame begrotingsbeleid" van Paars moet wel worden voortgezet, zo stellen de werkgevers. Zij vinden dat naar een financieringsoverschot van tenminste 1% in 2006 moet worden gestreefd. Daarbij moet €6 tot 8 miljard bezuinigd worden.
Alle drie koepels benadrukten verder dat het van groot belang is dat de arbeidsproductiviteit in ons land wordt verhoogd. "Naast innovatie, waarbij bedrijfsleven en wetenschap beter moeten samenwerken, is hiervoor nodig dat de winstgevendheid van bedrijven omhoog gaat. Dat is de beste garantie voor voldoende investeringen", aldus Schraven.