door Pieter van der Sloot SOTSJI - In zijn camelkleurige Jaguar met chauffeur rijdt Dmitri door de nachtelijke straten van de Russische badplaats Sotsji. "Kijk, zie je dat gebouw daar? Heb ik ook gekocht. Is over een jaar een hypermodern hotel. Mijn vrienden in Moskou zeggen dat ik gek ben, maar ik voorspel je: deze stad heeft een blinkende toekomst. En dat vooral door Poetin."
|
Poetin (Foto: REUTERS)
|
Morgen begint in Moskou de driedaagse topontmoeting tussen president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush, waarbij onder meer het onlangs aangekondigde akkoord tot de wederzijdse reductie van het kernarsenaal zal worden ondertekend.
Ter voorbereiding was Bush de afgelopen dagen druk in de weer met het lezen van Dostojevksi's klassieker 'Misdaad en Straf', terwijl Poetin volgens ingewijden verder spijkerde aan zijn Engels, waarmee hij twee jaar geleden is begonnen. Het is echter met grote tegenzin dat Poetin de met palmen en magnolia's gezegende Russische Rivièra verruilt voor Moskou, zo beweren inwoners van Sotsji. "Ik ken Poetin persoonlijk", zegt topondernemer Dmitri, die afwisselend woont in Moskou en Sotsji, waar hij het afgelopen jaar voor miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in hotels en ander onroerend goed. "Hij houdt van de zon én van mooie vrouwen. Alleen heb je mij dat laatste niet horen zeggen, oké?"
Poetins 'werkvakantie' in het subtropische Sotsji, van eind vorige week tot begin deze week, is de negende sinds hij twee jaar geleden als Kremlinleider aantrad. Het lijkt erop dat het 'kurort' op twee uur vliegen van de hoofdstad hard op weg is om (na Sint-Petersburg) Ruslands derde regeringszetel te worden.
Het was in Sotsji dat Poetin in augustus 2000 de historische fout maakte door te blijven zonnebaden, zwemmen en waterskiën nadat hem het nieuws had bereikt dat de kernonderzeeër Koersk met zijn 118-koppige bemanning naar de bodem van de Barentszzee was gezonken.
"Het is plezieriger zaken te doen onder een palmboom dan ergens in een kantoor", zegt Dmitri. "Ik teken mijn contracten altijd hier en laat mijn zakenpartners desnoods uit Moskou overkomen. Poetin begrijpt dat."
Maar niet iedereen in het 400.000 inwoners tellende Sotsji, dat in het toeristenseizoen nog eens door zo'n twee miljoen zonzoekers wordt bezocht, is even blij met Poetins liefde voor hun stad. De met cypressen en sovjet-sanatoria omzoomde wegen zijn al smal en doorgaans druk en worden steeds vaker afgesloten zodat de gasten van 'tsaar Vladimir' van het vliegveld in Adler de 40 kilometer naar Poetins residentie in hun limousines snel kunnen afleggen.
"Vorige week heb ik twee dagen nauwelijks mijn werk kunnen doen", klaagt Alik, een taxichauffeur uit het nabijgelegen Abchazië die in Sotsji zijn brood verdient. "Dan weer kwam de Oekraïense president Koetsjma, dan weer een hoge pief uit Moskou. Er stonden meer agenten langs de weg dan lantaarnpalen. En om de zoveel meter werden mijn papieren gecontroleerd."