en BRUSSEL - Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie wil dat Brussel het recht krijgt om alle 360 miljoen EU-inwoners een directe Europese belasting op te leggen. De Unie zou volgens hem niet meer afhankelijk moeten zijn van de indirecte belastingopbrengsten, waar de vijftien lidstaten nu de jaarlijkse Europese begroting van zo'n 95 miljard euro mee financieren.
|
Romano Prodi (Foto: REUTERS)
|
"Het huidige systeem maakt het onduidelijk wat het verband is tussen belastingbetalers en de Europese begroting", zei Prodi gisteren in het Europees Parlement, waar hij een reeks controversiële voorstellen presenteerde voor radicale hervorming van de Unie.
Zoals eerder deze week al uitlekte, wil Prodi dat de Europese Commissie vergaande zeggenschap krijgt over buitenlands beleid, justitie en de nationale begrotingen van de EU-landen. Hij ziet een 'supranationale democratie' waarin geen ruimte meer is voor de veto's en andere veiligheidskleppen die de EU-landen in het verleden hebben gebouwd rondom de politiek gevoelige terreinen waar zij zelf de grootste vinger in de pap willen houden.
Volgens Prodi is dit de enige manier om de Unie draaiende te houden na de uitbreiding met tien nieuwe lidstaten in 2004 en om Europa eindelijk een serieuze stem in de wereld te geven. "Of we veranderen onze werkwijze totaal, óf we belanden in een situatie van verlamming", aldus de commissievoorzitter.
De huidige EU-buitenlandgezant Javier Solana, die nu alleen aan de lidstaten rapporteert, moet worden opgenomen in de commissie. Voor uitzonderingsposities die Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden nu hebben voor de euro en justitiële zaken, is geen ruimte meer. Prodi wilde zelfs een 'exit-clausule' inbouwen voor landen die uit de Unie willen stappen, maar dat idee is geschrapt omdat zijn medecommissarissen het te ver vonden gaan.
Terwijl er vanuit het Europees Parlement gisteren brede steun voor de controversiële voorstellen van Prodi kwam, betwijfelen waarnemers ernstig of zijn plannen bij de grote lidstaten gehoor vinden. Veel kleine landen zien echter wél graag een sterke commissie als tegenwicht tegen de grote EU-leden. De Finse premier Lipponen reageerde gisteren welwillend op Prodi's ideeën. Nederland heeft al eerder gezegd zich te kunnen vinden in het schrappen van de veto's op justitie en buitenlands beleid. Maar een directe EU-belasting zint Den Haag niet.
VVD-Europarlementariër Jules Maaten noemde de voorstellen van Prodi gisteren 'te veel luchtfietserij'. "Dit gaat allemaal veel te ver. Ook de meeste burgers willen dit niet. Door dit soort voorstellen te lanceren, verzwakt de positie van de commissie eerder dan dat die versterkt."