De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Niki de Saint Phalle
in San Diego overleden

Van onze kunstredactie

   
 

AMSTERDAM - De Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle (1930) is gisteren in een ziekenhuis in haar woonplaats San Diego overleden. De moeder van alle Nana's, de veelkleurige, mollige vrouwenfiguren die haar wereldberoemd maakten, was al geruime tijd ziek. Het onbeschermd werken met polyester - eind jaren zestig - had haar longen ernstig aangetast.

De mooie Niki de Saint Phalle, die werd geboren in Frankrijk maar opgroeide in New York, begon haar carrière als model voor glossy tijdschriften als Vogue, Elle en Life. Ook maakte ze schilderijen in verschillende technieken. Bekendheid als kunstenares kreeg zij pas begin jaren zestig toen zij, na haar scheiding, haar zogenaamde 'schiet-schilderijen' maakte. Met een pistool, een geweer of zelfs een kanon schoot zij - heel agressief - verf op het doek.

De kunstenares, die inmiddels met de befaamde Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely samenleefde, maakte in die jaren deel uit van de Parijse avantgarde. Ze onderhield vriendschappelijke banden met Salvador Dali, Marcel Duchamp, Yves Klein, Robert Rauschenberg, Jasper Johns en Larry Rivers.

Haar grote doorbraak kwam in 1966 toen zij voor het Moderna Museet in Stockholm haar eerste 'Hon' maakte, een reusachtige vrijgevochten vrouw, die op de rug ligt. Dagelijks betraden via de vagina van deze gigantische Nana duizenden nieuwsgierige bezoekers het kunstwerk. Binnen was er een bioscoop, een bar en overal stonden bewegende sculpturen en machines van Tinguely en de Zweed Per Ultvedt. Later vervaardigde Niki vooral kleine Nana's, die de functie van beschermengeltjes kregen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.